Opnieuw onlusten in Turkije - ‘extreem gewelddadige nacht’

Demonstranten bij een vuur in hoofdstad Ankara. Op verschillende plekken in Turkije kwam het tot confrontaties met de politie. Foto AFP / Adem Altan

Protesten in Turkije tegen premier Erdogan en zijn regering zijn de afgelopen nacht in alle hevigheid verder gegaan. Op verschillende plekken in het land is gevochten en kwam het tot confrontaties met de oproerpolitie. Sommige kantoren van de regerende AK-partij zijn in brand gestoken.

Rond het centrale Taksim-plein in Istanbul, waar het geweld het hevigst was, wierpen demonstranten barricaden op om te proberen de politie te verdrijven. Er is veel traangas ingezet. Wegen rond het kantoor van premier Erdogan werden afgesloten, zo meldt Reuters. Een demonstrant reed met een kleine graafmachine in op de politie; anderen demonstranten volgden. In een nabijgelegen moskee werden gewonden behandeld door medici. In het centrum van hoofdstad Ankara is de politie een winkelcentrum binnengevallen. Een paar honderd demonstranten die zich daar verscholen, zijn vastgehouden.

Onze correspondent Bram Vermeulen spreekt van een veldslag:

“Het is vannacht ontzettend heftig geweest. In Besiktas, waar veel Alawieten wonen, was het een veldslag tussen de politie en demonstranten. Op de weg van Taksim naar Besiktas zijn alle stoeptegels gelicht om te voorkomen dat de politie de demonstranten zou verdrijven. Het mag een wonder heten dat er ondanks het harde politieoptreden nog geen doden zijn gevallen. Dat zouden ze in zuidelijkere landen niet voor elkaar krijgen.”

Twitter avatar bramvermeul Bram Vermeulen Anarchie in Istanbul tonight. Heavy clashes towards Besiktas. People throwing up barricades preventing police to take back Taksim

Demonstraties beginnen rustig en worden steeds grimmiger

Momenteel is het weer rustig op straat. Het is vooral de middenklasse die de straat op gaat, en vandaag moet er dus gewoon worden gewerkt.

“De omvang wordt minder, maar mogelijk zwelt het vanavond weer aan. Ik zie een soort patroon: de demonstraties beginnen rustig, in een soort feeststemming. Dan zwellen ze aan en worden grimmiger, en monden uit in clashes met de politie.”

Twitter avatar bramvermeul Bram Vermeulen #Istanbul wakes up quiet after an extremely violent night. Clashes went on untill the morning

Inmiddels is er sprake van ‘verschillende groepen demonstranten met verschillende intenties’:

“Er is een groot verschil tussen de mensen die de straat op gaan in Taksim en in Besiktas, waar demonstranten slag willen leveren. Het protest trekt nu ook een type demonstrant aan die uit is op iets anders.”

Vierde dag van protest

Het is nu de vierde dag van protest in Turkije. Wat begon als een demonstratie tegen de ‘modernisering’ van het Taksimplein, een plan van de regering, is uitgegroeid tot een breed volksprotest. De politie greep hard in. Meer dan 1700 mensen zijn opgepakt en honderden mensen raakten gewond. Premier Erdogan heeft in felle bewoordingen gereageerd op de demonstraties, die hij niet bij een democratie vindt passen. Hij noemde de betogers ‘extremisten’.

VS roepen op tot kalmte

Het Witte Huis heeft gisteren alle partijen in Turkije tot kalmte gemaand. Volgens de VS zijn vreedzame demonstraties ‘onderdeel van een democratie’. Het Witte Huis benadrukte dat de stabiliteit van Turkije op de lange termijn het meest gebaat is bij het vasthouden aan de ‘fundamentele vrijheid van meningsuiting, vrijheid van vergadering en vrijheid van vereniging’. De veiligheidstroepen in het land moeten ‘terughoudendheid betonen’.

Anonymous hackt Turkse websites

Hackers werkend onder de naam van de groepering Anonymous claimen vannacht verschillende websites van de Turkse overheid platgelegd te hebben. Zij deden dit om de protesten in verschillende Turkse steden tegen premier Erdogan te steunen. Dat laat de groep weten via Twitter.

De hackgroep voerde zogenaamde DDoS-aanvallen uit, waardoor websites overbelast raken. Hierdoor waren vannacht verschillende websites offline. Inmiddels zijn de meeste sites weer bereikbaar.