En de eerste stap naar Rio is gezet

Roeier Robert Lücken miste vorig jaar door een rugblessure de Spelen Nu won hij met de Holland Vier goud op de EK

The Netherlands' Boaz Meylink, Kaj Hendriks, Mechiel Versluis and Robert Luecken, from left to right, react after winning the Men's Four race of the European Rowing Championships Sunday, June 2 2013, in Seville, Spain. (AP Photo/Miguel Angel Morenatti)
The Netherlands' Boaz Meylink, Kaj Hendriks, Mechiel Versluis and Robert Luecken, from left to right, react after winning the Men's Four race of the European Rowing Championships Sunday, June 2 2013, in Seville, Spain. (AP Photo/Miguel Angel Morenatti) AP

Sportredacteur

Uitgelaten pakt Robert Lücken de telefoon aan van teammanager Nienke Wind, langs de oever van de Guadalquivir in Sevilla. „Superblij”, is de roeier van het Amsterdamse Nereus met de gouden medaille van de vier zonder stuurman bij de EK roeien. „Geweldig” en „enorm” noemt hij de prestatie van de Holland Vier. Zijn persoonlijke verhaal geeft de zege nog een extra dimensie. „Natuurlijk speelt dat mee.”

Een ernstige rugblessure kostte Lücken (28) vorig jaar deelname aan de Olympische Spelen van Londen en betekende bijna het einde van zijn carrière. „Daar denk je op dat moment wel vaak aan”, vertelt de 1,99 meter lange en 95 kilo zware roeier. „Roeien kost veel tijd en opofferingen. Als je meemaakt dat binnen de kortste keren je droom in duigen valt, denk je wel twee keer na voordat je er nog een keer alles voor opzij zet. Dan besluit je toch om er weer vol voor te gaan, en haal je meteen dit resultaat… Geweldig! We hadden nog nooit gewonnen. En de manier waarop was ook al bijzonder.”

Na de overwinning in de voorwedstrijd gold de Holland Vier – naast Lücker op slag ook bestaande uit Boaz Meylink, Mechiel Versluis en Kaj Hendriks – als favoriet voor goud. Maar in de finale was de start slecht. „Na een mishaal lagen we direct achter”, zegt Lücken. „Terwijl we van tevoren juist hadden afgesproken om vanaf de start dominant te zijn. Nu zijn we langzaam door het veld geschoven en waren helemaal niet meer bezig met de eerste plaats. We kwamen tweede te liggen en dachten alleen maar aan zoveel mogelijk afstand nemen van nummer drie. Pas toen nummer één in zicht kwam deden we er nog maar een schepje bovenop. Op het laatst roeide ik met m’n ogen dicht.”

In 6.21,29 bleef de Holland Vier Roemenië (zilver) en Duitsland (brons) uiteindelijk meer dan twee seconden voor. Lücker: „Best wel veel, dat had ik helemaal niet in de gaten. Roemenië is een sterke ploeg en van de Duitsers heb ik vaak verloren in de acht. Zo’n inhaalrace zegt veel over de enorme gretigheid van deze groep.”

De vier zonder zorgde in Sevilla voor het enige Nederlandse roeigoud. Zilver was er voor de dubbelvier vrouwen (Wianka van Dorp, Lisa Scheenaard, Sophie Souwer en Nicole Beukers), brons ging naar de twee zonder (Rogier Blink en Mitchel Steenman), Roel Braas (skiff), de Holland Acht (David Kuiper, Govert Viergever, Boudewijn Roell, Vincent van der Want, Sjoerd de Groot, Ruben Knab, Gerbren Spoelstra en Thomas Doornbos) en Marie-Anne Frenken (lichte skiff). „Zeven medailles is wel een feestje waard”, aldus Lücken.

Zeker na de tegenvallende prestaties van de Nederlandse roeiafvaardiging in Londen, waar de Holland Vier zonder de geblesseerde Lücken als vijfde eindigde. „Het roeien lag het eerste half jaar na de Spelen een beetje op z’n gat”, stelt de Amsterdammer, die bekendstaat als een technisch sterke roeier. Met Mark Emke keerde de coach terug uit de periode 2005-2008, toen de vier zonder gold als boegbeeld van het Nederlandse roeien. „We hebben met onze groep keihard doorgetraind in het naolympisch jaar”, zegt Lücken. „De motivatie komt echt uit onszelf.”

Op naar de Olympische Spelen van Rio de Janeiro, in 2016, zoals de roeiers al twitterden? Lücken, in 2011 met Nereus winnaar van de Varsity, ziet perspectief. „Meedoen aan de Spelen is het enige wat nog niet op mijn lijstje staat. Als je naast een voltijds studie [geschiedenis aan de UvA] twaalf keer in de week traint, is Rio wel de stip op de horizon waar je het voor doet. We trainen nu eerst keihard voor de wereldbeker in Luzern en de WK. Daar doen meer sterke ploegen mee dan op deze EK. Maar de eerste stap in de goede richting is gezet.”

    • Maarten Scholten