Canned hunting: leeuwen fokken voor de jacht

Het wordt canned hunting genoemd: een dier laten opgroeien om hem, als hij eenmaal volwassen is, neer te laten schieten door rijke toeristen. In Zuid-Afrika gebeurt dat onder meer met leeuwen. The Guardian bracht een bezoek aan zo’n leeuwenfokkerij.

In Zuid-Afrika leven volgens de Britse krant meer leeuwen in gevangenschap dan in het wild. De dieren zijn van grote economische waarde. Als ze klein zijn betalen toeristen om ze te aaien, als ze groot zijn betalen trofeejagers tot 25.000 pond om er eentje neer te schieten. The Guardian maakte daar de volgende reportage over. (Let op: confronterende beelden)
The Guardian-journalist Patrick Barkham is niet de eerste Brit die een reportage maakt over het jachttoerisme in Zuid-Afrika. Louis Theroux ging hem een paar jaar geleden voor. Zijn zoektocht leidde tot onderstaande memorabele scène - uit deze documentaire - waarin ook iets duidelijker wordt wat de bedrijven achter ‘ingeblikt jagen’ beweegt.

(vanaf 1.05)