Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.
Bekijk hele krant

NRC Handelsblad

Politie, recht en criminaliteit

Arrestaties en gewonden na vechtpartij in Alphen

Een voetbalwedstrijd tussen Alphense Boys en Haaglandia is gistermiddag uit de hand gelopen. Na het eindsignaal van het nacompetitieduel in Alphen aan den Rijn gingen spelers van beide clubs met elkaar op de vuist. Toen omstanders zich daarin mengden ontstond volgens ooggetuigen een massale vechtpartij. Er vielen twee gewonden, van wie één met een hoofdwond naar het ziekenhuis werd gebracht. De politie heeft drie verdachten aangehouden.

Volgens de politie gingen tien tot vijftien mensen met elkaar op de vuist. „Er stonden wel meer mensen op het veld, maar sommige mensen hebben juist geprobeerd om de vechtende partijen uit elkaar te houden”, zegt een woordvoerder. Onder hen tv-presentator en Oranje-perschef Kees Jansma, oud-voorzitter van Alphense Boys. Spelers, begeleiders en supporters van Haaglandia werden met een verslaggever van een Haags radiostation onder politiebegeleiding naar de parkeerplaats gebracht.

De twee clubs streden om een plaats in de Topklasse. Het Rijswijkse Haaglandia won na verlenging met 1-0. Afgelopen donderdag was de eerste wedstrijd in 0-0 geëindigd.

Het bestuur van Alphense Boys laat in een reactie op de website weten „diep geraakt” te zijn door de gebeurtenissen. Volgens het bestuur kende de wedstrijd een spannend verloop, „verliep het zeer sportief en was er geen enkele aanleiding tot deze wantoestand”. Bestuurslid Gerard Haverkamp zegt in een toelichting dat de sfeer omsloeg, toen Haaglandia in de verlenging vlak voor tijd het winnende doelpunt maakte. „Je maakt helaas vaak mee dat spelers na afloop verhaal gaan halen bij de tegenstander. Meestal wordt dat in de kiem gesmoord, maar deze keer niet. In no time sprongen vervolgens mensen over de omheining om zich ermee te bemoeien.”

Haaglandia meldt in een verslag op de website dat supporters van Alphense Boys spelers en aanhangers van de Rijswijkse club hebben geslagen. Er zouden ook stoeltjes door de lucht zijn gegooid. „Op de tribune zaten huilende ouders van voetballers van Haaglandia. Zij stonden doodsangsten uit. Ook vrouwelijke supporters van de Rijswijkse club zijn aangevallen. Alles en iedereen met een Haaglandia-sjaaltje moest een veilig heenkomen zoeken.”

Haverkamp erkent dat ‘aanhangers’ van zijn club zich hebben misdragen. „Daar lopen wij niet voor weg. Wel kun je je afvragen of het echt mensen zijn die bij onze club horen. Dat willen wij zo goed mogelijk gaan uitzoeken, maar eerst wachten we het politieonderzoek af. Hopelijk kunnen er maatregelen genomen worden tegen de aanstichters. We proberen te leren hoe we dit soort incidenten in de toekomst kunnen voorkomen.”

Sjaak van der Kroon, districtsmanager bij voetbalbond KNVB, noemt het incident „te triest voor woorden”. Van der Kroon zegt dat het een tuchtzaak wordt. Inhoudelijk wil hij nog niet op de gebeurtenissen reageren, omdat hij eerst de rapportages van de beide clubs wil bestuderen.