Almere start met de bouw van Icedôme

Almere start met de bouw van Icedôme, een nieuw schaatstopsportcentrum. Bouwbedrijf BAM staat garant voor de financiering van 185 miljoen euro. Dat hebben de gemeente en het consortium Almere vanavond bekendgemaakt tijdens een persconferentie.

Het geld is afkomstig van beleggers en van overheidssteun is geen sprake, zo schrijft persbureau Novum. Het nieuwe complex komt vlak naast de topsporthal langs de A6 te staan en moet in 2016 klaar zijn.

IJsmeester Bertus Butter heeft het ijsstadion ontworpen. Hij ontwierp ook Thialf en is momenteel betrokken bij de bouw van een ijshal in het Russische Sotsji, waar volgend jaar de Olympische Winterspelen worden gehouden.

Besluit van KNSB uitgesteld tot augustus

Het officiële besluit welke ijsbaan de komende tien jaar de topsportaccomodatie wordt van de KNSB werd vorige week uitgesteld tot augustus. Accountantskantoor Ernst & Young gaat doorlichten of de plannen van Thialf, het Almeerse Icedôme en Transportium in Zoetermeer haalbaar zijn. Ook naar de exploitatie van de ijsbanen en de solvabiliteit van de drie partijen wordt gekeken. De initiatiefnemer van de Icedôme in Almere, Folkert Buiter, is er echter van overtuigd dat Almere zal worden aangewezen als locatie van het nieuwe topsportcentrum van de KNSB:

Het uitstel door de KNSB is het gevolg van een strijd tussen Heerenveen, Almere en Zoetermeer om dé schaatsaccommodatie van de komende tien jaar te worden. Onlangs lekte uit dat de beoordelingscommissie van schaatsbond KNSB en sportkoepel NOC*NSF de voorkeur gaf aan Almere.

Een betrokkene bij de KNSB stelde dat Friesland jarenlang zijn positie “grenzeloos heeft overschat”. Friesland heeft de positie van Thialf als ‘schaatsmekka van Nederland’ deels zelf uit handen laten glippen. Dat zei John Jorritsma, de Friese commissaris van de koning, zaterdag in NRC Handelsblad.