AIVD verliest tweehonderd banen door bezuinigingen

Minister van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties, Ronald Plasterk, moet flink bezuinigen bij de AIVD.
Minister van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties, Ronald Plasterk, moet flink bezuinigen bij de AIVD. Foto ANP / Jerry Lampen

Bij de Algemene Inlichtingen- en Veiligheidsdienst verdwijnen de komende jaren zeker tweehonderd banen als gevolg van de bezuinigingen. Dat schrijft minister Plasterk van Binnenlandse Zaken in een brief naar de Kamer vandaag.

De AIVD moet de komende jaren flink bezuinigen. De begroting van de dienst, dit jaar zo’n tweehonderd miljoen euro, daalt in 2018 al naar ruim 194 miljoen euro als gevolg van eerder afgesproken besparingen door het vorige kabinet. Maar de dienst moet daarnaast nog eens structureel 68 miljoen euro bezuinigen op het budget waardoor het budget in 2018 nog verder zal dalen naar 126 miljoen euro.

De dienst, waar 1500 mensen werken, gaat onder onder andere bezuinigen op ondersteunende diensten zoals ict en communicatie. Ook worden werkplekken soberder en gaan de budgetten voor auto’s en mobiele telefonie omlaag.

Plasterk sprak eerder al van “zeer forse” en “zeer pijnlijke” bezuinigingen, die onherroepelijk gevolgen zullen hebben voor de nationale veiligheid. Vorige maand werd al duidelijk dat de AIVD door het geldgebrek ook zal snijden in bepaalde onderzoeken naar terrorisme en minder aandacht gaat geven aan rechts-extremisme, antifascisten en extreme dierenrechtenactivisten.