Turkse demonstraties breiden zich uit: vandaag in bijna zeventig steden

Een demonstrant in Ankara gooit een traangasbusje terug naar de politie.
Een demonstrant in Ankara gooit een traangasbusje terug naar de politie. Foto AFP / Adem Altan

Ook vandaag zijn tienduizenden Turken de straat op gegaan om te protesteren tegen de regering van premier Erdogan. In de vier grootste steden kwam het tot aanvaringen met de oproerpolitie, hoewel de sfeer in Istanbul minder grimmig was dan gisteren. Ondertussen sprong het protest over naar veel meer steden.

Erdogan zelf gaf vandaag twee toespraken en een televisie-interview. Hij gaf de seculiere oppositiepartijen de schuld van het ophitsen van de menigte, die hij afdeed als ‘enkele plunderaars’. Volgens de premier zijn de protesten erop gericht bij de aanstaande verkiezingen, volgend jaar, stemmen af te pakken van hem en zijn AK-partij. Daarnaast was hij kwaad op Twitter, omdat sociale media ‘de grootste bedreiging voor de samenleving’ zijn.

Op de beschuldiging van de demonstrerende Turken dat hij een dictator is, zei Erdogan:

“Dat zeggen ze over iemand die het volk altijd dient… ik heb er geen woorden voor.”

Derde dag van protest, dat begon op ‘symbolisch’ plein

Aanleiding voor de protesten is het plan van de regering-Erdogan om het Taksimplein te ‘moderniseren’, een plein dat voor veel Turken symbool staat voor het seculiere Turkije.

Bij de protesten, die sinds afgelopen vrijdag aan de gang zijn, raakten honderden mensen gewond doordat de politie hard ingreep. De Turkse regering spreekt van 79 gewonden. In het hele land werden meer dan negenhonderd mensen gearresteerd. Op internet zijn (waarschuwing: heftige) beelden opgedoken van een demonstrant die wordt aangereden door een politiewagen en een demonstrant die wordt neergeschoten.

Vandaag verscheen dit filmpje op internet, waarin de politie in Istanbul op een demonstrant schiet met een traangasbusje:

Volgens Amnesty International zijn er twee doden gevallen bij de protesten.

Vandaag rustiger in Istanbul, maar bijval van andere steden

Vandaag waren de protesten minder gewelddadig dan in de afgelopen twee dagen, al zette de politie wel traangas in om op het belangrijkste plein van Ankara mensen uit elkaar te drijven die een protestmars hielden richting het kantoor van Erdogan. In Izmir en Adana, de derde en vierde stad van het land, was het ook onrustig.

In Istanbul was de stemming vandaag ‘veel meer ontspannen’, zei NOS- en NRC-correspondent Bram Vermeulen in het NOS Journaal:

Volgens Vermeulen is het protest vandaag wel overgesprongen naar meer Turkse steden: in maar liefst 67 plaatsen gingen mensen de straat op.