Het Maracanã in Rio is weer open - maar het stadion is ‘zijn ziel kwijt’

Het Maracanã in Rio op 10 mei jongstleden, met op de voorgrond het Christusbeeld.
Het Maracanã in Rio op 10 mei jongstleden, met op de voorgrond het Christusbeeld. Foto AFP / Vanderlei Almeida

Decennia lang was het Maracanã, het nationale stadion in Rio, met 200.000 plaatsen de grootste voetbaltempel ter wereld. FIFA-eisen noopten de Brazilianen echter tot een verbouwing en nu is er meer luxe, maar ook plek voor ‘slechts’ 76.000 kijkers. Vandaag is de heropening, met een wedstrijd tussen Brazilië en Engeland.

Het ontzagwekkende Estádio do Maracanã, waar volgend jaar de finale van het WK voetbal gespeeld wordt en in 2016 de opening van de Olympische zomerspelen plaatvindt, werd gebouwd voor het WK van 1950. Zo’n 200.000 mensen waren toen aanwezig bij de finale, waarin het thuisland Uruguay zou verslaan en wereldkampioen zou worden. Dacht iedereen. Het gebeurde echter niet: het werd 1-2. De nationale tragedie heeft zelfs een eigen term in het voetbalgekke Brazilië: Maracanazo.

Trots op het stadion bleef men al die jaren wel, maar de glans is er voor veel Brazilianen af na de dure renovaties van de afgelopen tijd: vier verbouwingen sinds 1999, totale bouwkosten 650 miljoen. Het stadion is ‘zijn ziel kwijt’, schreef onze correspondent, Floor Boon, dit weekend in de krant.

“Met meer vipplaatsen, glanzende gangen, liften en veel ruimte voor pers voldoet het stadion nu aan de lange lijst FIFA-eisen.”

“De capaciteit ging terug naar 76.000 toeschouwers. Met genummerde plaatsen, een verbod op het meebrengen van grote vlaggen en het verdwijnen van de geral, de roemruchte staanplaatsen waar Brazilianen voor nog geen euro naar een wedstrijd konden kijken, is het karakter van het Braziliaanse voetbal intrinsiek veranderd, zeggen critici. De goedkoopste zitplaats (ruim 30 euro) kost komende zondag dertig keer meer dan acht jaar geleden.”

Het ‘nieuwe’ stadion - met een gerenoveerd dak - zoals het er op 11 april jongstleden bij lag.

Het ‘nieuwe’ stadion - met een gerenoveerd dak - zoals het er op 11 april jongstleden bij lag. Foto AP / Felipe Dana

De afgelopen drie jaar was het stadion dicht. De meest recente verbouwing heeft een half jaar vertraging en ook nu is nog niet alles af (zie tweede foto hieronder). Sommigen maken zich zorgen om de veiligheid en stapten daarom zelfs naar de rechter om de oefenwedstrijd van vanavond te verbieden. Toch gaat het duel gewoon door. Later deze maand draait het Maracanã proef bij de Confederations Cup, het mini-WK dat altijd een jaar voor het echte WK gehouden wordt.

Het Maracanã op 15 mei jongstleden.

Het Maracanã op 15 mei jongstleden. Foto AFP / Christophe Simon

Zo ziet het stadion er nu uit: klaar voor de oefenwedstrijd Brazilië - Engeland, alhoewel de verbouwing nog niet helemaal afgerond is.

Zo ziet het stadion er nu uit: klaar voor de oefenwedstrijd Brazilië - Engeland, alhoewel de verbouwing nog niet helemaal afgerond is. Foto AFP / Vanderlei Almeida

Het grootste stadion ter wereld staat nu overigens in Azië.