Overstromingen in Duitsland, Oostenrijk, Zwitserland en Tsjechië

Een auto rijdt over een ondergelopen straat in Weissbach, Oostenrijk. Foto AP / Kerstin Joensson

In verschillende Europese landen heeft de zware regenval van de afgelopen tijd tot overstromingen geleid. In Duitsland, Oostenrijk, Tsjechië en Zwitserland zijn mensen geëvacueerd. Wegen in de onder Nederlanders populaire Oostenrijkse deelstaat Salzburg zijn dicht door overstromingen en aardverschuivingen.

De Zuid-Duitse steden Passau en Rosenheim hebben een rampenwaarschuwing afgegeven in verband met het stijgende waterpeil in de rivieren de Donau en de Inn. Passau heeft het leger gevraagd te helpen bij het opwerpen van tijdelijke waterkeringen.

Metalen wanden in Praag moeten water tegenhouden

Ook in de Tsjechische hoofdstad Praag worden voorbereidingen getroffen. Langs de rivier Moldau worden grote metalen wanden neergezet om te voorkomen dat het water de stad in loopt. Elders in Tsjechië heeft de zware regenval al voor problemen gezorgd. In het noordelijke stadje Hostinne moesten helikopters worden ingezet om mensen te evacueren. Tientallen wegen en stukken treinspoor zijn onbegaanbaar.

In Duitsland en Zwitserland worden zeker vier mensen vermist. Gevreesd wordt dat in Duitsland zeker twee mensen zijn verdronken.

Bekijk onze In Beeld

Grote problemen op de weg

De ANWB waarschuwt dat in het zuiden van Duitsland en in Oostenrijk grote problemen op de weg zijn door de overstromingen. Het valt af te raden in het zuidoosten van Beieren met de auto te rijden, aldus de ANWB. Tal van wegen, waaronder de A8 van München naar Salzburg bij de Chiemsee, zijn dicht.

De ANWB tegen Novum:

“De rijbaan in de andere richting is nog wel open, maar daar staat al een enorme file omdat die ook deels onder water staat. Het verkeer kan er maar mondjesmaat langs.”

Rond het district Zell am Zee zijn veel B-wegen dicht door aardverschuivingen en overstromingen. De A10 tussen Salzburg en Villach is bij Flachau in beide richtingen dicht door een grondverschuiving.

Gebruikers uiterwaarden gewaarschuwd

In Nederland loopt ook het peil van de Rijn op. Eerder waarschuwde Rijkswaterstaat gebruikers van uiterwaarden al dat deze kunnen onderlopen de komende tijd.