De zon schijnt en het Taksimplein stroomt weer vol

Zo lag het Taksimplein er vanochtend bij. Langzaam wordt het weer drukker.
Zo lag het Taksimplein er vanochtend bij. Langzaam wordt het weer drukker. Foto AFP / Ozan Kose

Na een relatief rustige nacht in Turkije stroomt het Taksimplein in Istanbul weer langzaam vol. Het plein was de afgelopen dagen het toneel van gevechten tussen de politie en betogers.

Het protest, dat begon als een actie tegen een verbouwing van het plein, mondde de afgelopen dagen uit tot een veel groter protest tegen de regering-Erdogan. Ook in andere steden gingen mensen de straat op en ontstonden er schermutselingen.

Vannacht liep het plein leeg

Vannacht was het rustig op het plein, nadat de politie had besloten om zich terug te trekken. Er werd nog een kampvuur ontstoken en er werden antiregeringsleuzen ten gehore gebracht, maar toen het begon te regenen liep het plein langzaam leeg.

Onze correspondent Bram Vermeulen trof vanochtend een vrijwel leeg plein aan, waar eigenlijk alleen de schoonmaakploegen aan het werk waren.

Maar nu de zon weer terug is stroomt het plein ook weer langzaam vol, meldt Vermeulen op Twitter. Al Jazeera meldt dat “het gevecht” van de demonstranten tegen Erdogan nog lang niet voorbij is.

Twitter avatar bramvermeul Bram Vermeulen The sun is back in #Istanbul, Taksim is getting crowded again

Amnesty: twee doden

Bij de protesten zijn meerdere mensen gewond geraakt doordat de politie de afgelopen dagen hard ingreep. In het hele land werden meer dan negenhonderd mensen gearresteerd. Op internet zijn (waarschuwing: heftige) beelden opgedoken van een demonstrant die wordt aangereden door een politiewagen en een demonstrant die wordt neergeschoten.

Volgens Amnesty International zijn er twee doden gevallen en zijn meer dan duizend mensen gewond geraakt bij de onlusten. Het is niet duidelijk waarop de organisatie zich baseert. De Turkse regering spreekt van 79 gewonden.