Branden en gevechten, maar relatief rustige nacht in Turkije

Demonstranten in de buurt van het Dolmabahçepaleis, waar Erdogan een kantoor heeft, in Istanbul, gisteravond laat.
Demonstranten in de buurt van het Dolmabahçepaleis, waar Erdogan een kantoor heeft, in Istanbul, gisteravond laat. Foto AP

In Turkije was het na twee dagen van onrust vanwege de grootste anti-regeringsprotesten in jaren vannacht relatief rustig, melden de internationale persbureaus.

Wel raakten demonstranten op verschillende plekken in Istanbul en Ankara slaags met de politie en werden er kleine brandjes gesticht. In Ankara werden traangas en pepperspray gebruikt tegen een groep stenen gooiende demonstranten.

Twitter avatar korhanx Korhan Gursel Ankara at the moment… http://t.co/nOMV0KUG14

Op het Taksimplein was het vannacht, nadat de politie zich gisteren terugtrok, rustig.

Twitter avatar bramvermeul Bram Vermeulen Around Taksim everything goes for barricades: chairs, bins, pots, cupboards. Istanbul a besieged city

Protest tegen regering-Erdogan

Aanleiding voor de protesten is het plan van de regering-Erdogan om het Taksimplein te ‘moderniseren’, een plein dat voor veel Turken symbool staat voor het seculiere Turkije. Veel tegenstanders van de geplande herinrichting zijn bang dat er een grote, doorzichtige koepelmoskee aan het plein zal verrijzen.

Bij de protesten zijn honderden mensen gewond geraakt doordat de politie hard ingreep. In het hele land werden meer dan negenhonderd mensen gearresteerd. Op internet zijn (waarschuwing: heftige) beelden opgedoken van een demonstrant die wordt aangereden door een politiewagen en een demonstrant die wordt neergeschoten.

Niet alleen in Istanbul raakten agenten slaags met betogers, ook in andere steden gingen mensen de straat op en ontstonden er schermutselingen. Zo mondde het kleine protest in Istanbul uit tot een veel groter protest tegen Erdogan.