Turkse politie en demonstranten opnieuw slaags in Istanbul

De Turkse politie zette gisteren en ook vanochtend traangas in tegen de betogers in Istanbul.
De Turkse politie zette gisteren en ook vanochtend traangas in tegen de betogers in Istanbul. Foto Reuters / Osman Orsal

De Turkse politie is vanochtend voor de tweede dag op rij in aanvaring gekomen met anti-regeringsdemonstranten in Istanbul. Het is sinds gistermiddag zeer onrustig in de stad omdat de politie toen een betoging tegen het verdwijnen van een park hardhandig neersloeg.

Door het optreden van de Turkse politie, dat door mensenrechtenorganisatie Amnesty fel werd bekritiseerd, liep de kleine betoging gisteravond uit op een grote, grimmige demonstratie. De politie gebruikte traangas en waterkanonnen tegen betogers rond het Taksimplein. Tientallen mensen, onder wie een Koerdisch parlementslid en een fotograaf van persbureau Reuters, raakten gewond. Ruim 80 mensen werden volgens lokale media gearresteerd.

Vanochtend gingen de confrontaties door toen de politie het een groep jonge demonstranten probeerde te verhinderen het Taksimplein te bereiken. Een aantal gooide met stenen naar de politie, meldt persbureau AP, waarna opnieuw traangas werd ingezet. Bij de brug over de Bosporus verzamelden zich vanochtend ook al grote groepen betogers. De verwachting is dat de onrust in Istanbul vandaag zal aanhouden.

Taksimplein symbool van het seculiere Turkije

Duizenden mensen demonstreerden al sinds maandag tegen de aanleg van een winkelcentrum op de plek van het park. Het protest is tekenend voor de groeiende onvrede onder Turken over tal van ambitieuze projecten in het snel groeiende Turkije, die zonder inspraak van de bevolking tot stand komen. Op Facebook zijn ook protesten aangekondigd in andere steden, waaronder de hoofdstad Ankara.

Een rol bij de protesten speelt ook dat het Taksimplein het symbool is van het seculiere Turkije. Veel tegenstanders van de geplande herinrichting verzetten zich er dan ook tegen dat er een grote doorzichtige koepelmoskee aan het plein zal verrijzen. Ze denken dat er sprake is van boze opzet van de regering, die zegt het plein te willen ‘moderniseren’.