Horloge wijzer 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12

Welk horloge past bij welke man? Twaalf tips voor praktische vaders, mannen met dunne polsen en jongens die willen imponeren.

Een grote klok maakt de pols klein

Horloges zijn momenteel megagroot, richting soepbordafmeting. Bedenk dat alles wat te groot is (broekmaat, boordmaat, te lange mouwen) lullig staat, ook al lijkt het horloge erg stoer in de etalage. Hoe groter de klok, hoe dunner de pols oogt. En dat laatste is wat de meeste mannen juist niet willen. Bovendien dragen grote, zware horloges niet prettig en slijten manchetten er rap door – als het horloge er al onder past.

Wilt u echt de tijd in Oezbekistan weten?

Modieuze horloges bieden duizelingwekkend veel extra’s: chronometer, stopwatch, een open kast – waardoor alle radertjes van het binnenwerk te zien zijn –, maan- en zonstand, wereldklok. Maar is het echt nodig te weten hoe laat het in Oezbekistan is? En heeft u echt een duikklok nodig die waterdicht blijft tot een diepte waarop u nooit zult komen? Of een hoogtemeter waar alleen astronaut André Kuipers wat aan heeft? Dit soort horloges zien er in het begin bloedinteressant en macho uit, maar gaan op den duur vervelen. Wees ook beducht voor het ‘daar heb je hem weer met z’n horloge-efect’. Hou het bij een horloge voor dagelijks gebruik dus simpel: tijdloos en plat.

Een dubbele naam geldt als chic

Wie chic voor de dag wil komen, kiest een dubbele naam: Vacheron Constantin, Patek Philippe, Jaeger-LeCoultre, Audemars Piguet, Greubel Forsey, Girard-Perregaux. Met als uitzonderingen Cartier, Piaget en Breguet, die ook als chic gelden.

Een opwindhorloge geldt als chic

Wie chic voor de dag wil komen, kiest een mechanisch horloge, een opwindhorloge dus. En absoluut ‘Swiss made’. Saillant detail: hoe duur het merk ook is, het is waarschijnlijk gewoon een Swatch. Dit merk bezit het gros van de duurste Zwitserse merken.

Een klassieker is altijd goed

Wie een horloge wil dat niet gevoelig is voor trends, kiest een klassieker: de Tank van Cartier bijvoorbeeld, de Ingenieur van IWC, de Altiplano van Piaget.

Een batterijhorloge is accurater

Wie niet veel noten op zijn zang heeft, hoeft niet op het merk te letten en kan met een batterijhorloge heel gelukkig worden. Deze hebben trouwens het voordeel dat ze veel accurater lopen dan zelfs het allerduurste opwindmodel. In dit segment is het in Genève gevestigde, maar honderd procent Nederlandse merk Frédérique Constant een belangrijke speler. Het tijdschrift Vanity Fair prees recentelijk de prijs-kwaliteitverhouding van dit merk.

Een stalen klok is tijdloos

Voor wie niet aan edelmetaal hecht, is staal de beste, goedkoopste en meest tijdloze optie. Goud is nogal gevoelig voor trends: nu is roségoud je van het, witgoud hebben we net gehad en geelgoud ligt op de loer.

Lederen band

Een leren band kunt u vervangen door een band in een andere kleur of een ander materiaal. Aan een stalen band zit uw klok altijd vast.

Denk ook aan vintage

Een vintage horloge is een uitstekend en vaak zeer betaalbaar alternatief. Hanteer hierbij dezelfde criteria als bij een tweedehands auto: een betrouwbaar koopadres (bijvoorbeeld awco.nl) en een goede garantie. En kies voor een compleet gereviseerd model. Vergelijk eerst op internet (bij antiquorum.com) de prijzen en modellen om te zien wat de waarde is van modellen en jaartallen. Vintage prijzen variëren enorm; een Omega Speedmaster uit 1969 kost rond de 1.600 euro, een IWC Tank uit 1920 2.250 euro.

Investeer in een horloge

Een Patek Philippe uit 1943 bracht in 2010 bij een horlogeveiling bij Christie’s 4,5 miljoen euro op. Wat het horloge ooit heeft gekost, is niet bekend, maar dat hier een mooi rendement is gehaald staat vast. Investeren in een horloge is een kwestie van heel diep in de buidel tasten en veel geduld hebben. De horloges die meer waard worden naarmate ze verjaren, zijn bijna altijd heel bijzondere, in kleine oplages uitgebrachte modellen.

Belangrijk daarbij is ook de afkomst: hoe beroemder de vorige eigenaar(s), hoe duurder. Het tijdstip waarop een investeringshorloge het meest waard wordt, is erg afhankelijk van trends, dus moeilijk te peilen. Rolex is een uitzondering. Het is nagenoeg het enige merk waarbij zelfs de waarde van een eenvoudig stalen instapmodel aardig intact blijft.

Grapje voor vaderdag

Goedkope graphorloges zijn de redding van elke vaderdag. Alle remmen kunnen los: horloges voor één seizoen, voor op vakantie, of horloges met grappige functies als een voetstappenteller of een caloriemeter.

Goedkope horloges zijn de trend

De nieuwste trend onder horlogedragers is die van het omgekeerd snobisme: goedkope, felgekleurde plastic Swatch-achtige modellen zijn hip en chic geworden. Vooral hooggeplaatste, puissant rijke mannen die niets meer hoeven te bewijzen in het leven (beroemde CEO’s, filmsterren, hedgefunders, internetmiljardairs) zijn er dol op. Bill Gates draagt een Swatch en Bill Clinton een goedkope Casio. Hoe vooraanstaander de drager, hoe goedkoper het horloge kan zijn.