Opinie

Even protesteren misschien?

Youp

Lief hè, die zielige burgemeesters Van der Laan en Wolfsen, die zich telkens in allerhande zweterige bochten moeten wringen om uit te leggen waarom iemand die een kartonnetje met daarop een amper leesbaar tekstje tegen de monarchie boven zijn hoofd hield, is ingerekend! Aandoenlijke lakeien. Ruis op de portofoon, verkeerde foto’s, arrestatiezenuwen bij de provinciekoddebeiers en meer van dit soort kutsmoezen horen ze zichzelf in de media lispelen. Om daarna heel vlug te blaten dat de vrijheid van meningsuiting in hun stad het hoogste goed is. Ze zijn allebei nog van de PvdA ook.

Randdebielen met oranje vlaggetjes, hoedjes en toeters die heel hard juichen naar een voornamelijk Duitse familie, die vooral bekend is van omkoopschandalen, buitenechtelijke kinderen en belastingontwijkende constructies, mogen joelen wat ze willen. En mensen met dat kartonnetje boven hun hoofd worden enkele uren vastgezet. Later volgen de excuses. Had niet mogen gebeuren. Dom, dom, dom en dit zal zich niet herhalen. Waarna het onmiddellijk weer gebeurt.

Natuurlijk zijn die Oranjeklanten onschuldige lieverds die nog geen fruitvlieg kwaad doen, maar mensen die aan de koning en zijn vrouw willen laten weten dat ze een achterhaald verschijnsel zijn, berokkenen toch ook niemand schade? Waarom mag ik wel in deze krant schrijven dat het koningshuis iets is voor volwassen mensen die iets te lang in sprookjes geloven en mag een medeburger dat niet op een spandoek kalken en op de openbare weg boven zijn hoofd houden? Ik word er nog voor betaald ook.

Zelf ben ik democraat in hart en nieren en respecteer uiteraard dat de meerderheid van het volk het koningshuis in stand wil houden, maar een van de fundamenten van diezelfde democratie is toch dat je hardop mag zeggen dat die monarchie zouteloze kul is? Waarom wordt iemand die dat via een kartonnetje fluistert dan gearresteerd?

Gerard Spong is advocaat en volgens sommige mensen zelfs een topadvocaat. Hij mag in een proces rond een doodgeschopte grensrechter een charlatan opvoeren die als zogenaamde deskundige aantoont dat het arme slachtoffer misschien wel een natuurlijke dood is gestorven. Dit is in mijn ogen het onnodig kwetsen van de toch al zwaar getroffen nabestaanden. Zowel Spong als de deskundige wordt niet gearresteerd. Terecht niet. Maar waarom gaat iemand met een heldere mening over iets middeleeuws als ons koningshuis dan in de boeien? En waarom wordt daar door partijen als de VVD en PVV met het woord vrijheid in hun vaandels niet furieus op gereageerd?

Het parlement dient briesend te steigeren. Wat is dit voor geneuzel? Fransen die vinden dat homo’s niet mogen trouwen gaan schreeuwend de straat op, boeren die het hele land met hun mest kapot willen schijten blokkeren de wegen en gevangenisbewaarders worden na een protestactie niet in hun eigen cellen vastgezet? Waarom die laatste twee republikeinen dan wel? En waarom staan Van der Laan en Wolfsen na afloop als zielige draaikonten te stamelen?

Bij die Wolfsen snap ik het nog. Dat is geen democraat. Hij haalde ooit een huis-aan-huisblaadje dat hem niet gezind was uit de schappen en zette niet zo lang geleden de hoofdredacteur van het Utrechts Nieuwsblad onder druk om iets negatiefs over hemzelf niet te publiceren. Aleid gaat binnenkort dan ook gewoon weg. Iets wat hij al jaren eerder had moeten doen. Maar het gedrag van die Van der Laan verbaast me oprecht. Ooit was hij een linkse advocaat, solidair met de krakers en let op: voorzitter van het Verzetsmuseum Amsterdam. Ik herhaal: het Verzetsmuseum Amsterdam.

De komende weken racen onze koning en de koningin door een aantal uitverkoren dorpen. Even wuiven misschien? Het volk zwaait braaf terug en de NOS legt het koekhappen en vendelzwaaien verre van journalistiek onderdanig vast. Niks mis met die oubollige folklore, maar iemand die dit sneu geneuzel vindt moet dat in ons land toch kunnen zeggen zonder een seconde zijn of haar vrijheid te verliezen? Dus zeg ik het nog maar een keer: het koningshuis is middeleeuws en achterhaald. En dan vertel ik Trix, Lex en Max niks nieuws. Die weten dat al jaren! Maar ja, het schuift goed!