Erdogan eist onmiddellijk einde aan demonstraties in Istanbul

Agenten van de oproerpolitie zetten traangas in om de betogers in Istanbul te verdrijven.
Agenten van de oproerpolitie zetten traangas in om de betogers in Istanbul te verdrijven. Foto Reuters / Murad Sezer

De Turkse premier Erdogan eist dat er onmiddellijk een einde komt aan de anti-regeringsprotesten in Istanbul. De premier zei vanmiddag in een tv-toespraak dat de betogers het omstreden plan om het Taksimplein in de stad te moderniseren misbruiken om spanningen in Turkije aan te wakkeren.

In de straten van Istanbul is het sinds gistermiddag onrustig, toen een kleine betoging tegen het verdwijnen van een bekend park uitliep op een grote, grimmige demonstratie. De politie gebruikte traangas en waterkanonnen tegen betogers rond het Taksimplein. Tientallen mensen raakten gewond.

Premier: elke vier jaar verkiezingen

Erdogan zei vanmiddag dat iedereen die een probleem heeft met een beslissing van de regering zich “binnen het raamwerk van de wet en de democratie” kan uiten. De acties van de betogers in Istanbul vallen daar volgens de premier niet onder, want hij eiste een onmiddellijk einde aan de demonstraties. “Elke vier jaar houden we verkiezingen en dan maakt dit land zijn keuze”, aldus Erdogan.

Aanleiding voor de onrust in Istanbul is het plan van de regering-Erdogan om het Taksimplein te ‘moderniseren’. Het plein is voor veel Turken het symbool is van het seculiere Turkije. Veel tegenstanders van de geplande herinrichting verzetten zich er dan ook tegen dat er een grote doorzichtige koepelmoskee aan het plein zal verrijzen. Ze denken dat er sprake is van boze opzet van de regering.

Erdogan: extremisten niet hun gang laten gaan

Erdogan zei vanmiddag dat zijn regering de plannen voor de herinrichting van het plein zal doorzetten. Hij kondigde ook aan dat de politie in ieder geval vandaag en morgen op en rond het Taksimplein actief zal blijven omdat het plein geen omgeving mag worden “waar extremisten hun gang kunnen gaan”. De politie zal volgens Erdogan alle noodzakelijke maatregelen nemen die nodig zijn om de veiligheid op het plein te waarborgen.

Groepen jonge betogers deden vanochtend opnieuw pogingen het Taksimplein te bereiken. Ze riepen leuzen als ‘Verenigd tegen fascisme’ en ‘Regering, vertrek’. De politie zette vandaag verschillende keren traangas in, onder meer tegen een groep demonstranten die het Taksimplein via een brug over de Bosporus probeerde te bereiken.

Bekijk hier onze fotoserie over de rellen in Istanbul (klik op de foto voor de volgende):