Corporatie laat asielzoekers voorlopig in kantoorpand zitten

Een grote groep asielzoekers bracht gisteravond hun spullen naar het Toorop-gebouw, waar ze in ieder geval tot maandag kunnen blijven.
Een grote groep asielzoekers bracht gisteravond hun spullen naar het Toorop-gebouw, waar ze in ieder geval tot maandag kunnen blijven. Foto ANP / Erik van 't Woud

Woningcorporatie De Key is voorlopig niet van plan het Amsterdamse kantoorpand dat gisteren door een groep uitgeprocedeerde asielzoekers is gekraakt te laten ontruimen. Maandag wordt een beslissing genomen over wat er moet gebeuren, liet een woordvoerder van de corporatie vanmiddag weten aan persbureau Novum.

De groep asielzoekers moest gisteren de zogenoemde Vluchtkerk in Amsterdam-West, waar ze maanden hebben gezeten, verlaten. Kort daarop trokken ze in een kantoorpand aan de Jan Tooropstraat, eveneens in stadsdeel West. Krakers hadden de asielzoekers dat pand aangeboden.

Van der Laan: we proberen het zo relaxt mogelijk te bekijken

Burgemeester Eberhard van der Laan zei vanochtend op Radio 1 al de asielzoekers voorlopig niet uit het pand te halen en vooralsnog alleen te letten op veiligheid en gezondheid. De gemeente overlegt met de corporatie over de situatie.

Beluister hier het interview met Van der Laan:

Onze verslaggeefster Sheila Kamerman spreekt op Twitter van een “slimme” tactiek van de asielzoekers en vraagt zich af hoe de gemeente op de situatie kan reageren:

Twitter avatar Sheilalaka Sheila Kamerman Ze blijven bij elkaar, de asielzoekers van de #Vluchtkerk. Slim. Hun aantal is hun kracht.
Twitter avatar Sheilalaka Sheila Kamerman ben benieuwd wat nu? oppakken van de mensen uit de #vluchtflat heeft geen zin. is al keer gebeurd. de groep is te groot om te negeren.