Buitenlandse Zaken: mijd Taksimplein in Istanbul - politie trekt zich terug

De Turkse politie zet op grote schaal traangas in tegen demonstranten op het Taksimplein in Istanbul.
De Turkse politie zet op grote schaal traangas in tegen demonstranten op het Taksimplein in Istanbul. Foto EPA / Tolga Bozoglu

Nederlanders kunnen maar beter het Taksim-plein in Istanbul mijden. Dat is het reisadvies dat het ministerie van Buitenlandse Zaken sinds vandaag geeft. Op het plein vinden sinds gisteren grote protesten plaats tegen de regering waarbij de oproerpolitie hard optreedt tegen demonstranten.

Het advies van het ministerie is om ook demonstraties elders in de stad en in andere delen van Turkije, zoals Ankara en Izmir, niet op te zoeken. In de hoofdstad Ankara probeerden honderden mensen op te trekken naar het parlementsgebouw.

Reizigers van en naar Istanbul wordt aangeraden zoveel mogelijk het Taksimplein alsmede demonstraties op andere plaatsen te vermijden en de lokale berichtgeving te volgen. Op dit moment valt niet te voorspellen hoe lang de onrust zal voortduren.

Betogers protesteren tegen verbouwing van Taksimplein

In Istanbul is het sinds gistermiddag onrustig, toen een kleine betoging tegen het verdwijnen van het Gezi-park uitliep op een grote, grimmige demonstratie. Aanleiding voor de protesten is het plan van de regering-Erdogan om het Taksimplein te ‘moderniseren’, een plein dat voor veel Turken symbool staat voor het seculiere Turkije. Veel tegenstanders van de geplande herinrichting zijn bang dat er een grote, doorzichtige koepelmoskee aan het plein zal verrijzen.

De politie gebruikte traangas en waterkanonnen tegen stenen gooiende betogers rond het Taksimplein. Honderden mensen raakten gewond. Volgens AP trekt de politie zich vanmiddag inmiddels langzaam terug van het plein.

NRC-correspondent Bram Vermeulen die net vanmiddag net weer is aangekomen in Istanbul twittert:

Twitter avatar bramvermeul Bram Vermeulen Friend calls from Taksim: ,,the revolution is done! Thousands are here.”
Twitter avatar bramvermeul Bram Vermeulen Surreal to see couples walking along the Bosporus while city centre has become a battle zone. #İstanbul

De Turkse president Gül zou vanmiddag met de gouverneur van Istanbul, Hüseyin Avni Mutlu, minister van Binnenlandse Zaken, Muammer Güler en met premier Recep Tayyip Erdoğan. Volgens de krant Hürriyet zou hij hebben opgeroepen tot een “gematigde reactie” van “deze gevoelige situatie”. De president zou hebben gezegd dat het optreden van de politie niet tot verdrietige scenes moet leiden.

“Het belangrijkste is dat we kunnen discussieren op een beschaafde manier met een open dialoog en openstaan voor andere meningen. In een democratisch land, moeten reacties geen ruimte geven voor misbruikm maar kalmeren en gezond verstand aanspreken. De autoriteiten moeten zich inspannen om een luisterend oor te bieden voor bepaalde zorgen die bestaan.”

Waterkanonnen moeten de betogers uit elkaar drijven. Er vielen al honderden gewonden door het gebruikte geweld door de politie. Foto EPA / Tolga Bozoglu

Politie gebruikt excessief geweld

Premier Erdogan eiste vanmiddag een onmiddellijk einde aan de betogingen. Hij zei dat de regering door zal gaan met de plannen en dat de politie al het nodige zal doen om de demonstraties tot een eind te brengen. Wel zei hij dat de politie misschien excessief geweld heeft gebruikt tegen de demonstranten en dat dit onderzocht zal worden.

Volgens Reuters zouden er ongeveer duizend mensen gewond zijn geraakt door de enorme hoeveelheden traangas die de politie gebruikte. Een aantal mensen heeft ook het zicht verloren. Het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken heeft zorgen geuit over het gebruikte geweld. Ook Martin Schulz, voorzitter van het Europees Parlement bekritiseerde het optreden van de politie in een verklaring:

“De mate waarin de politie optreedt is disproportioneel en leidt alleen maar tot meer protesten

In Brussel protesteren Turken tegen het geweld voor het parlementsgebouw van de EU, meldt een verslaggeefster van RT:

Twitter avatar Tesa_RT Tesa Arcilla Turks in Brussels gather in front of EU Parliament to protest violence in #Turkey http://t.co/IFGhcYrtjf