Belastingverhoging ‘onvermijdelijk’ bij extra bezuinigingen kabinet

Bezuinigen of vooral de belastingen verhogen, is de vraag waar minister van Financiën Jeroen Dijsselbloem zich de komende maanden over gaat buigen.
Bezuinigen of vooral de belastingen verhogen, is de vraag waar minister van Financiën Jeroen Dijsselbloem zich de komende maanden over gaat buigen. Foto EPA / Orestis Panagiotou

De extra bezuinigingen die regeringspartijen VVD en PvdA voor komend jaar moeten bedenken, zullen voor een groter deel uit lastenverzwaringen bestaan dan het kabinet nu uitdraagt. Dat zeggen bronnen binnen de coalitie tegen NRC Handelsblad.

Premier Rutte heeft de afgelopen weken regelmatig gezegd dat nieuwe maatregelen voor maximaal eenderde uit lastenverzwaringen mogen bestaan, en voor de overige tweederde uit het snijden in overheidsuitgaven. Daarmee probeert hij kritiek binnen zijn eigen VVD voor te zijn, waar grote weerstand bestaat tegen verdere lastenverhoging.

Maar die verhouding is voor 2014 niet haalbaar, zo bevestigen bronnen bij beide partijen. Belastingverhogingen zijn in een later stadium makkelijker door het parlement te krijgen en snijden in overheidsuitgaven komt te langzaam op gang om in 2014 al een groot positief effect te hebben. Wel is het de bedoeling dat de bezuinigingsmaatregelen die in 2014 ingaan in latere jaren naar de verhouding eenderde-tweederde toe bewegen.

Deze week kreeg Nederland van de Europese Commissie de aanbeveling om 6 miljard extra te bezuinigen om het begrotingstekort tot maximaal 3 procent te beperken. De Commissie noemde het eerdere voornemen van Nederland om 4,3 miljard om te buigen “hoe dan ook ontoereikend”.