Zijn zoon stond Madoffs briefjes graag af

Bernard Madoff leek een meesterinvesteerder, maar bleek oplichter. Een museum laat dat nu zien.

De grootste oplichter uit de Amerikaanse geschiedenis – Bernard Madoff – heeft nu zijn eigen expositie. „Toen het bedrog van Madoff uitkwam, wisten we hier meteen: dat willen we hebben”, zegt Janine Vaccarello, manager bij het in het Amerikaanse Crime and Punishment Museum.

In 2008 bleek dat meesterinvesteerder Madoff vooral een meesteroplichter was. Het geld dat zijn investeerders hem toevertrouwden keerde hij als winst uit aan eerdere investeerders in plaats van het te beleggen. Een piramidespel waarbij duizenden gedupeerden wereldwijd hun inleg kwijtraakten, van een Amerikaanse sportclub, tot Nederlandse beleggers bij de SNS Bank. Geschat wordt dat er zo’n 50 miljard dollar weg is.

Vaccarello: „We willen bewustzijn creëren en voorlichten. Leren wat er is gebeurd om te zorgen dat het nooit meer gebeurt. Net als bij de holocaust.” Het museum is één grote commercial voor de Amerikaanse opsporingsdiensten: voor 21,95 dollar kunnen bezoekers in een politieauto-simulator rijden en met een etalagepop agent spelen. In een hoek staat een elektrische stoel, aan de wanden hangen antieke ‘Wanted’-posters. Veel van de oude criminelen hebben inmiddels een heldenstatus.

Op de oplichtersafdeling staat de nieuwe Madoff-vitrinekast met een sleutel van zijn kantoor, een familiekiekje, een honkbalknuppel met zijn naam erin gegraveerd. Veel van zijn bezittingen werden eerder geveild. Voor deze spullen benaderde het museum slachtoffers, oud-werknemers en de familie van Madoff.

Zijn oudste zoon Mark pleegde zelfmoord, op de dag af twee jaar na zijn vaders arrestatie. De jongste zoon Andy heeft geen contact meer met zijn vader. De twee briefjes die hij van hem uit de gevangenis kreeg liggen nu achter glas. Drie regels telt de ene: „Dear Andy, Happy Birthday. Love, Dad.” De beknoptheid van de briefjes zegt veel, volgens Vaccarello. „Andy had geen enkele moeite om deze brieven af te staan, wilde niet eens een kopietje maken.”

Op een envelop een sticker met als afzender Madoffs gevangenis. Hij vertelde CNN deze maand dat hij daar vooral telefoons en computers schoonmaakt. Behalve over zijn slapeloosheid sprak hij over zijn berouw en „de pijn die ik iedereen heb aangedaan. Vooral mijn familie en de slachtoffers”. Hij zit een straf van 150 jaar uit.

    • Ilse van Heusden