Onderzoek naar onterechte aanhouding demonstrant in Utrecht

Burgemeester Wolfsen van Utrecht met het koninklijk paar tijdens het bezoek aan de stad.
Burgemeester Wolfsen van Utrecht met het koninklijk paar tijdens het bezoek aan de stad. Foto ANP/ Koen van Weel

Burgemeester Aleid Wolfsen van Utrecht laat onderzoeken hoe het mogelijk was dat de politie gisteren onterecht een demonstrant aanhield tijdens het bezoek van het koninklijk paar. Hij betreurt het incident, zegt een gemeentewoordvoerder tegen persbureau Novum. Wolfsen wil weten wat er precies is gebeurd.

De gemeente Utrecht, de politie en justitie praten aanstaande dinsdag over het voorval. De politie is intussen bezig de aanhouding in de Kanaalstraat in Lombok te reconstrueren. De uitkomsten zullen volgens de politie worden omgezet in “concrete maatregelen”.

Bij het bezoek van koning Willem-Alexander en koningin Máxima aan de Utrechtse wijk Lombok werd gistermiddag een 29-jarige republikeinse demonstrant aangehouden. Hij stond geluidloos te demonstreren met een bord met daarop “Weg met de monarchie”. Om hem heen ontstond een ‘ruzieachtige sfeer’ met omstanders, waarop agenten zich ermee gingen bemoeien. De man kon zich niet legitimeren en werd om die reden meegenomen naar het bureau.

Opstelten betreurt aanhouding, “maar adequaat optreden politie”

Minister Ivo Opstelten van Veiligheid en Justitie betreurt naar eigen zeggen de onterechte aanhouding van de 29-jarige-man, zo zei hij na afloop van de ministerraad vandaag, schrijft Novum. Hij zegt dat het Openbaar Ministerie en de politie adequaat hebben gereageerd door de man snel weer op vrije voeten te stellen en hun excuses aan te bieden. Het beleid is volgens Opstelten nog steeds helder:

“Er zijn 65 duizend agenten, dus er gaat weleens iets fout.”

Politie: ‘onbegrijpelijk dat aandacht hiervoor onvoldoende doorwerkte in optreden’

De officier van justitie bepaalde op het politiebureau al snel dat er onvoldoende reden was geweest de man aan te houden. De politie bood op haar beurt excuses aan en bracht de man terug naar de plek waar hij stond.

De politie zegt het onbegrijpelijk te vinden dat de aandacht voor de vrijheid van meningsuiting en het recht op demonstratie die er in de voorbereidingen in aanloop naar het bezoek is geweest “onvoldoende heeft doorgewerkt in het optreden”, zegt de politie volgens Novum:

“De aandacht zou een groot bewustzijn over de omgang met demonstranten mogen verlangen van de politieorganisatie.”

Meerdere onterechte aanhoudingen dit jaar

Het was niet de eerste keer dat de politie in Utrecht onterecht een republikeinse demonstrant aanhield. In januari pakte ze de bekende activiste Joanna van der Hoek op, toen ze demonstreerde bij de Jaarbeurs, waar koninklijke gasten aankwamen.

Diezelfde Van der Hoek werd, samen met campagneleider van het Nieuw-Republikeins Genootschap Hans Maessen, onterecht gearresteerd op de Dam tijdens de troonswisseling.

    • Frank Huiskamp