Weer anti-monarchist opgepakt: foutje

UTRECHT - Koning Willem-Alexander en koningin Maxima, met links burgemeester Aleid Wolfsen, tijdens hun bezoek aan Utrecht. Het koninklijk paar bezoekt, in het teken van de 'royal tour', de aankomende tijd de 12 provincies. ANP ROYAL IMAGES LEX VAN LIESHOUT
UTRECHT - Koning Willem-Alexander en koningin Maxima, met links burgemeester Aleid Wolfsen, tijdens hun bezoek aan Utrecht. Het koninklijk paar bezoekt, in het teken van de 'royal tour', de aankomende tijd de 12 provincies. ANP ROYAL IMAGES LEX VAN LIESHOUT

Politiekorps Midden-Nederland noemt het oppakken van een anti-monarchist tijdens het bezoek van het koningspaar gisteren aan Utrecht „onterecht” en biedt daarvoor excuses aan. Begin dit jaar werd ook al ten onrechte een demonstrante tegen de monarchie opgepakt in Utrecht.

Ditmaal werd tijdens het bezoek aan de wijk Lombok een 29-jarige man aangehouden die een kartonnen bord omhoog hield met de tekst „Weg met de monarchie”. Er ontstond een ruzieachtige sfeer rond hem, omdat omstanders niet wilden dat hij demonstreerde. De politie vroeg de man om zijn identiteitsbewijs, maar dat weigerde hij te tonen. Daarop werd de man gearresteerd. Burgemeester Aleid Wolfsen (PvdA) spreekt van „een menselijke fout”. Hij beloofde gisteren in de gemeenteraad dat de zaak onderzocht wordt.

Het koningspaar was in Utrecht op bezoek in het kader van de toer langs de twaalf provincies. Gisteren stonden Gelderland en Utrecht op het programma.

Van de arrestatie is een filmpje op Youtube geplaatst. Een agent spreekt daarin de demonstrant aan: „U zorgt voor onrust […] Ik wil uw legitimatiebewijs zien, anders wordt u gearresteerd.” Als de man weigert, praat de agent korte tijd in een microfoontje, waarna de man wordt gearresteerd. In een persbericht verklaart de politie dat hij na korte tijd is vrijgelaten.

De lokale fracties van D66, Groenlinks en PvdA hebben gisteren in de gemeenteraad vragen gesteld over de arrestatie. D66-fractievoorzitter Klaas Verschuure: „Blijkbaar heeft de politie niet veel geleerd van het vorige incident. De vrijheid van meningsuiting dient te allen tijde juist door hen beschermd te worden.” Burgemeester Aleid Wolfsen (PvdA) zei in de gemeenteraad het incident te betreuren. Ook zei hij dat de politie instructies had gekregen dat er juist wél gedemonstreerd mocht worden.