Vrijspraak top geheime dienst Milosevic

Het Joegoslavië-tribunaal heeft twee kopstukken van de Joegoslavische veiligheidsdienst, de Serviërs Jovica Stanisic en Franko Simatovic, gisteren vrijgesproken van de aanklacht van oorlogsmisdaden.

Jovica Stanisic (62), die wordt gezien als de vroegere rechterhand van president Milosevic, was van 1991 tot 1998 de baas van de staatsveiligheidsdienst. Franko Simatovic (63), alias Frenki, was zijn plaatsvervanger en de eerste commandant van de Rode Baretten, een geheime eenheid van de Servische politie.

Volgens de aanklacht waren de twee Serviërs betrokken bij etnische zuiveringen in de oorlogen in Kroatië en Bosnië (1991-1995). Ze waren aangeklaagd voor misdaden tegen de menselijkheid en oorlogsmisdaden. Bij hun voorgeleiding in juni 2003 zeiden ze onschuldig te zijn. In december 2004 werden ze voorlopig vrijgelaten om in Belgrado hun proces af te wachten.

De staatsveiligheidsdienst liet gewelddadige milities acties uitvoeren in Kroatië en Bosnië. Volgens de aanklagers werden die georganiseerd en gefinancierd door Stanisic en Simatovic. De aanklagers hadden levenslang geëist en kunnen nog in beroep gaan tegen het vonnis.

De uitspraak van de rechters was niet unaniem, de Franse rechter Michèle Picard nam een afwijkend standpunt in.

De rechtbank constateert dat de acties in Kroatië en Bosnië mede zijn georganiseerd door Stanisic en Simatovic. De rechters achten ook bewezen dat daar op grote schaal misdaden zijn gepleegd, zoals moorden, seksueel misbruik en deportaties.

Maar de strafkamer acht niet bewezen dat Stanisic en Simatovic het bevel tot deze misdaden hebben gegeven of dat zij wilden dat deze misdaden zouden worden gepleegd. Tevens hadden Stanisic en Simatovic niet de leiding bij de operaties in de buurlanden.