Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Politie, recht en criminaliteit

Verdachte diefstal examen Frans op vrije voeten

De gesloten enveloppen van het verlate examen Frans voor het vwo gisteren op het Haagse Maerlant-Lyceum.
De gesloten enveloppen van het verlate examen Frans voor het vwo gisteren op het Haagse Maerlant-Lyceum. Foto ANP/ Robin van Lonkhuijsen

De 22-jarige Rotterdammer die gisteren werd opgepakt, omdat hij betrokken zou zijn geweest bij het uitlekken van het vwo-examen Frans is vandaag vrijgelaten. Hij blijft wel verdachte in de zaak, meldt het Openbaar Ministerie in Rotterdam. Er waren niet voldoende zwaarwegende redenen hem nog langer vast te houden. Het onderzoek naar wat er precies is gebeurd, wordt voortgezet.

Het examen werd gestolen uit een kluis van islamitische scholengemeenschap Ibn Ghaldoun. De school was in 2011 een sleutel van de kluis kwijtgeraakt. Mogelijk is het examen gestolen met die sleutel.

De aangehouden man is geen leerling of medewerker van de school. De directie van de scholengemeenschap heeft geen idee wie hij is. De rol van de man bij de diefstal of heling wordt nog onderzocht. De politie sluit niet uit dat er nog meer mensen zullen worden aangehouden.

Opgaven vergezeld door brief

Het examen lekte dinsdag uit. Iemand zette de opgaven toen op mijnbestand.nl, een site voor het delen van grote bestanden, vergezeld door een brief. Daarin zei de persoon onder andere:

“Via diverse (meer dan tientallen) bronnen heb ik vernomen dat er meer dan 6 VWO examens zijn gestolen uit diverse scholen in Nederland. Verdere details over hoe, wie, wat en waar weet ik helaas niet. Het is erg aannemelijk dat, mits ze niet via de digitale snelweg zijn geroofd, er leerlingen bij de examens konden binnenin een school. Immers liggen de examens daar voor meer dan 3 weken.”

Als gevolg van het uitlekken, werd het examen uitgesteld van woensdag naar gisteren. Voor ruim 16.700 vwo’ers duurde de examenperiode daardoor een dag langer.