Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Voetbal

Van Gaal stopt als bondscoach na WK van 2014

Bondscoach Louis van Gaal en perschef Theo Jansma (L) tijdens de persconferentie van het trainingskamp van het Nederlands elftal voor de oefeninterlands tegen Indonesie en China.
Bondscoach Louis van Gaal en perschef Theo Jansma (L) tijdens de persconferentie van het trainingskamp van het Nederlands elftal voor de oefeninterlands tegen Indonesie en China. Foto ANP/ Vincent Jannink

Louis van Gaal stopt als bondscoach van het Nederlands elftal na het aankomende WK van 2014 in Brazilië. Dat zei hij vanmiddag op een persconferentie voorafgaand aan de oefeninterlands die Oranje binnenkort in Azië gaat spelen.

Twitter avatar basticheler Bas Ticheler Van Gaal stopt na WK als bondscoach: ‘ik wilde juist eindtoernooi meemaken, dat was juist de ambitie’

Hij zei dit vorige week al tijdens een persconferentie voor kinderen en benadrukte dat in Hoenderloo vandaag nogmaals. Hij was naar eigen zeggen bondscoach geworden om een EK of WK mee te maken. Nu dat lijkt te gaan lukken, zegt hij daarna te zullen stoppen. Nederland staat momenteel ruim aan kop van poule D in de WK-kwalificatie. Alle zes de wedstrijden werden gewonnen. Hongarije, de naaste concurrent, volgt op 7 punten.

“Liever elke dag met spelers op veld”

Van Gaal zei dat hij liever elke dag met spelers op het veld staat:

“Nu ben ik constant spelers van andere trainers aan het lenen. Dat vind ik niet zo leuk.”

“Misschien alleen nog Premier Leagueclub”

Van Gaal denkt er sterk over na geheel te stoppen als coach na het WK. Hij zou alleen nog een club in de Premier League overwegen, zei hij, “in overleg” met zijn vrouw. Van Gaal was al in vele topcompetities in Europa actief, maar nog nooit in de Engelse.