Universiteit schorst hoogleraar om plagiaat

De Rijksuniversiteit Groningen (RUG) heeft gisteren hoogleraar Patrick Van Calster op non-actief gesteld omdat hij plagiaat heeft gepleegd in zijn proefschrift. Van Calster promoveerde in 2005 aan de Vrije Universiteit Brussel. De VU Brussel heeft hem deze week zijn doctorstitel afgenomen.

Van Calster is sinds 2010 werkzaam aan de RUG als hoogleraar criminologie. Hij studeerde filosofie aan de Vrije Universiteit Brussel en criminologische wetenschappen aan de Universiteit Gent. Hij promoveerde tot doctor in de criminologische wetenschappen in 2005 op een proefschrift over criminele fenomenen, in het bijzonder criminele organisaties. Van Calster was daarna werkzaam als universitair hoofddocent bij het Instituut strafrecht en criminologie aan de Universiteit Leiden.

Elmer Sterken, rector magnificus van de Rijksuniversiteit Groningen, noemt de beslissing van het college van bestuur „onvermijdelijk”, gezien de intrekking van de doctorsgraad van Van Calster. „Het moet inmiddels duidelijk zijn dat wij een zerotolerancebeleid voeren op het punt van wetenschappelijke integriteit. Maar we zullen nu eerst een nader onderzoek moeten instellen, voordat we definitieve beslissingen kunnen nemen.”

Het college van bestuur van de Universiteit Leiden heeft ook besloten onderzoek te doen naar de wetenschappelijke integriteit van Van Calster.