Uitgelicht

Film

Heat (Michael Mann, 1995, VS). Al Pacino en Robert De Niro excelleren in cops-and-robbers-epos, respectievelijk als politie-inspecteur en supercrimineel. De films van regisseur Michael Mann gaan regelmatig over gedreven professionals zonder al te veel vrienden: loners die zo geobsedeerd met hun vak bezig zijn dat de gevolgen hen duur komen te staan. Zo ook in Heat: Pacino verwaarloost zijn vrouw en kind, terwijl De Niro er geen gezin op na durft te houden. Ook met Val Kilmer, Jon Voight. Veronica, 20.30-23.55u.

Burn After Reading (Joel & Ethan Coen, 2008, VS/GB/F). Screwball-comedy. Medewerkers van een sportschool vinden een achtergelaten cd met informatie die van de CIA blijkt te zijn. Ze besluiten de cd te gelde te maken, wat al snel ontspoort in het soort absurde situaties waar de Coens het patent op lijken te hebben. RTL 5, 22.35-00.35u.

Agora (Alejandro Amenábar, 2009, E). Film over religie versus rede die begint in Alexandrië in de derde eeuw, als fanatieke christenen de bibliotheek plunderen en brandstichten. Dan is de film op de helft en eigenlijk klaar, maar Amenábar maakt hetzelfde punt gewoon nog een keer. De strijd begint opnieuw: eerst tussen christenen en joden, vervolgens tussen de christelijke bisschop van Alexandrië en de hoofdpersoon: filosofe en astronome Hypatia (Rachel Weisz), als atheïste en vrouw inmiddels verdacht. Ned.2, 23.00-00.55u.

Informatief

De slavernij. Documentaireserie over de slavernij. Die is van alle tijden, maar de koloniale periode onderscheidde zich door het bijna industriële karakter van een internationale slavenhandel. Roué Verveer reist naar Suriname en de VS om er achter te komen vanuit welk land zijn voorvader is verkocht. En Daphne Bunskoek reist van Marokko, waar blanke slaven werden verhandeld, naar Brazilië. Ned.2, 20.25-21.25u.

Louis Theroux: Beware of the tiger. Volgens het Wereld Natuur Fonds leven er in Amerika inmiddels meer tijgers in gevangenschap dan dat er in het wild rondlopen. Niet alleen in dierentuinen, maar ook bij de mensen thuis: het particulier houden van tijgers is in slechts 19 staten verboden. Louis Theroux spreekt mensen die tijgers, leeuwen en chimpansees als huisdier hebben. Ned.3, 21.20-22.30u.

Amusement

Masterchef UK: The professionals. Deze week begon weer een nieuwe reeks van deze variatie op de MasterChef-series, waarin professionele chefs de strijd met elkaar aangaan. De jury bestaat uit culinair expert Gregg Wallace en chef-kok Michel Roux Jr. Voordat de kandidaten überhaupt mogen meedoen, worden ze getest door Roux’ sous-chef Monica Galetti. De Franse keuken mag dan langzaam verdwijnen in hedendaagse restaurants, hij is in deze serie nog springlevend. Net 5, 18.05-19.00u.