Twee uur lang vakkenvullen voor één pakje

None
Foto Reuters

Chinese schoolkinderen poseren met sigaretten in het kader van World No Tobacco Day, afgelopen woensdag. De dag, georganiseerd door de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO), is bedoeld om onthouding van alle soorten tabak over de hele wereld aan te moedigen. De sigaretten op de foto zijn door de kinderen zelf gemaakt van oud papier.

Gisteren bracht het CBS naar buiten dat de prijs van een pakje sigaretten in de afgelopen tien jaar is verdubbeld. Het zijn de belastingverhogingen die de kosten van het roken hebben opgejaagd. Zonder belastingen zou een pakje van negentien sigaretten nu 1,58 euro kosten. Maar in de winkel rekent de roker zes euro af.

In perspectief: het minimumjeugdloon bedraagt dit jaar 2,92 euro voor 16-jarigen. Die zouden nu twee uur moeten vakkenvullen voor een pakje sigaretten, tien jaar geleden was dat nog één uur.

Per jaar sterven volgens de WHO zes miljoen mensen aan de gevolgen van tabakgebruik, ruim 600.000 van hen is niet-roker.