Syrische oppositiegroep Jabhat al-Nusra op sanctielijst VN

De Veiligheidsraad van de Verenigde Naties heeft Jabhat al-Nusra, een aan Al-Qaeda gelieerde oppositiebeweging in Syrië, op de sanctielijst van de VN geplaatst. Bestaande sancties als een wapenembargo en het bevriezen van tegoeden zijn daardoor nu ook van toepassing op de oppositiegroep.

De Veiligheidsraad zal de beslissing vandaag officieel bekendmaken, meldt persbureau AP. Al-Nusra is de best georganiseerde en doeltreffendste oppositionele strijdkracht die tegen het regime van de Syrische president Bashar Assad vecht. NRC-buitenlandverslaggever Carolien Roelants schreef vorige maand:

Sinds Al-Nusra eind 2011 in Syrië opdook is de groep steeds sterker geworden. Haar strijders – voornamelijk Syriërs – staan bekend als beter gemotiveerd en gewapend dan niet-jihadistische rebellen en daarom succesvoller. Al-Nusra begon in het oosten en noorden van Syrië maar is nu ook actief in het zuiden, tot en met de Hoogvlakte van Golan aan de bestandslijn met Israël.

Begin april sloot de groepering volgens AP echter een verbond met Al-Qaeda in Irak. Roelants in haar artikel uit NRC Handelsblad rond die tijd:

Al-Qaeda-in-Irak heeft zich in Irak totaal onmogelijk gemaakt met zijn gruwelijke geweld tegen burgers onder de beruchte Abu Musab al-Zarqawi, die zelf in 2006 bij een Amerikaanse aanval werd gedood. Daarentegen probeert Al-Nusra op plaatsen waar de groep dominant aanwezig is, zich te onthouden van excessief geweld en de lokale bevolking te paaien met een behoorlijk bestuur. Overigens heeft Al-Nusra ook de verantwoordelijkheid opgeëist voor tientallen zelfmoordaanslagen op regeringsdoelen, waarbij honderden burgers zijn omgekomen.

Op 16 mei legden de Verenigde Staten Al-Nusra-leider Muhammad al-Jawlani al sancties op. Het Amerikaanse ministerie van defensie noemde de rebellenleider een “mondiale terrorist”.

    • Niels Posthumus