Steeds meer meisjes in het vwo kiezen voor techniek

Meisje tijdens een practicum scheikunde.
Meisje tijdens een practicum scheikunde. Foto Hollandse Hoogte/ Flip Franssen

Steeds meer meisjes op het vwo kiezen voor het profiel natuur en techniek. Deed in het schooljaar 2007-2008 nog 18,1 procent van de meisjes examen in wiskunde B, natuurkunde en scheikunde, het afgelopen jaar is dat percentage opgelopen tot 43,7 procent. Het gaat in totaal om 6.475 meisjes, tegenover 8.329 jongens.

De verschuiving is opvallend. Jarenlang kozen meisjes veelal voor talen omdat zij onzeker zijn over hun talent voor de exacte vakken, zegt directielid Beatrice Boots van het Platform Bèta Techniek. Maar het tegendeel is waar. “Meisjes blijken heel goed in wiskunde en natuurkunde.” Sinds 2004 probeert het platform meer vrouwen te interesseren voor bètavakken. En met succes. “De meisjes die wij destijds benaderden, doen nu eindexamen.”

Volgens Boots hadden meisjes lange tijd ook geen goed beeld van de carrièremogelijkheden. Ze dachten dat ze zich de hele dag met apparaten moesten bezighouden. Of eenzaam in een lab zouden staan. “Terwijl ze graag met mensen willen werken.”

Elektrotechniek en ICT liggen nog steeds niet goed

Het platform spant zich met andere partijen in om de vooroordelen tegen te gaan door scholen voor te lichten over de manieren om meisjes te motiveren. Daarnaast bezoeken scholieren bedrijven. Klassieke techniekstudies als elektrotechniek en ICT liggen nog steeds niet goed bij vrouwen. “Zij willen leuke collega’s en afwisseling en denken dat in deze branche niet te vinden”, zegt Boots.