Rutte: we willen niet mee met begrotingsnorm van 2,8 procent

Premier Mark Rutte zegt dat het kabinet zich in 2014 niet gaat houden aan de door de Europese Commissie voorgestelde begrotingsnorm van 2,8 procent. Hij zegt niet mee te zullen gaan in wat hij een ‘veiligheidsmarge’ noemt en gaat eurocommissaris Olli Rehn om uitleg vragen. De norm waarop het kabinet zich gaat richten, blijft de Europese norm van 3 procent.

Premier Mark Rutte tijdens de persconferentie na afloop van de Ministerraad in perscentrum Nieuwspoort vorige week. ANP PHIL NIJHUIS
Premier Mark Rutte tijdens de persconferentie na afloop van de Ministerraad in perscentrum Nieuwspoort vorige week. ANP PHIL NIJHUIS Foto ANP/ Phil Nijhuis

Premier Mark Rutte zegt dat het kabinet zich in 2014 niet wil gaan houden aan de door de Europese Commissie voorgestelde begrotingsnorm van 2,8 procent. Hij zegt niet mee te zullen gaan in wat hij een ‘veiligheidsmarge’ noemt en gaat eurocommissaris Olli Rehn om uitleg vragen. De norm waarop het kabinet zich gaat richten, blijft de Europese norm van 3 procent. Dat zei Rutte vanmiddag tijdens zijn wekelijkse persconferentie na afloop van de ministerraad.

Twitter avatar thijsniemant T Niemantsverdriet Rutte: in 2014 geen 2,8%, zoals Rehn wil, maar 3,0%. #pc

“Rehn spreekt zichzelf inhoudelijk tegen”

Hij zegt dat Rehn in zijn aanbevelingen voor de Nederlandse begroting zichzelf tegenspreekt. Zo adviseerde hij bezuinigingen gelijk aan één procent van het BBP door te voeren. Volgens Rutte komt dat neer op 6 miljard, waarmee Nederland vervolgens uitkomt op 3 procent, niet op 2,8.

Rutte benadrukt dat hij niets in een veiligheidsmarge ziet, omdat het kabinet de komende jaren tot 2017 wil afstevenen op een tekort “ver onder” de Europese norm. Nederland kreeg woensdag te horen dat het een jaar uitstel krijgt om het begrotingstekort terug te dringen. Dit jaar mag het tekort nog uitkomen op 3,6 procent.

“We stemmen niet in met vaste eurogroepvoorzitter”

Nederland gaat niet instemmen met het instellen van een vaste voorzitter van de eurogroep, zei Rutte tijdens de persconferentie. De functie wordt momenteel parttime vervuld door minister van Financiën Jeroen Dijsselbloem.

Rutte wilde niet zeggen of Nederland een dergelijk voorstel zal vetoën, maar maakte duidelijk dat Nederland pertinent tegen is. Hij zei ook dat er nog geen dergelijke voorstellen liggen.

Bondskanselier van Duitsland Angela Merkel en de Franse president Francois Hollande zeiden gisteren dat ze een fulltime eurogroepvoorzitter willen. Zo zou de coördinatie verbeterd worden. Afgelopen week bleek dat meerdere landen kritiek hebben geuit op Dijsselbloem: hij zou niet neutraal genoeg zijn.