Deal Rusland en Syrië over MiG’s - ‘vraag is of ze écht worden geleverd’

Een MiG-29. Foto / AP / Sergey Ponomarev

Rusland wil Syrië ten minste tien MiG-gevechtsvliegtuigen gaan leveren. De contracten zijn bijna getekend, heeft de Russische wapenfabrikant MiG vandaag tegen Russische media gezegd. Of de vliegtuigen ooit daadwerkelijk geleverd gaat worden, blijft echter vooralsnog de vraag.

Een Syrische delegatie is momenteel in Moskou om over de voorwaarden van de levering van MiG-29 M/M2’s te onderhandelen. Om hoeveel gevechtstoestellen het precies gaat, wilde fabrikant Sergej Korotkov niet zeggen. Maar hij zei wel dat het er “meer dan tien” zijn.

NRC-buitenlandredacteur Carolien Roelants zegt echter nog niet geheel overtuigd te zijn dat Rusland de vliegtuigen ooit ook werkelijk gaat leveren aan het regime van president Bashar al-Assad:

“Het is duidelijk dat Rusland momenteel zit te stangen. En die contracten zullen ook wel echt worden getekend. Het is niet de eerste de beste die het zegt, het is de directeur van de vliegtuigbouwer. Als Rusland echter werkelijk tot levering over wil gaan, zal waarschijnlijk de hele internationale gemeenschap erop springen. Het blijft dus maar de vraag of die levering ooit echt tot stand zal komen. Maar Assad zal dat graag willen. Hij heeft de nieuwe vliegtuigen hard nodig.”

    • Niels Posthumus