Reizigersorganisaties blij met plan meer treinen Nederland - België

Een passagier op station Den Haag Hollands Spoor in een intercity die de Fyra vervangt.
Een passagier op station Den Haag Hollands Spoor in een intercity die de Fyra vervangt. Foto ANP / Phil Nijhuis

Reizersorganisatie Rover is positief over de voorstellen van het Belgische spoorwegbedrijf NMBS om snel meer treinen te laten rijden tussen België en Nederland. NMBS-topman Marc Descheemaecker zei vandaag op een persconferentie, waar het einde van de Fyra-trein in België bekend werd gemaakt, meer intercitytreinen te willen laten rijden tussen de twee landen.

De NMBS stelde dit vandaag voor:

  • De Beneluxverbinding gaat vaker rijden. De trein rijdt nu acht keer per dag. Dat wordt 10 keer per dag in september en 12 keer per dag in december.
  • In de zomer komen er extra pendeltreinen tussen Roosendaal en Antwerpen
  • Met Thalys wordt overlegd over uitbreiding van het aantal treinen van Amsterdam via Brussel naar Parijs van 9 naar 12 per dag.
  • Er komt mogelijk een rechtstreekse Eurostar-trein Amsterdam – Rotterdam -Brussel – Londen in 2016, tweemaal per dag
  • De Fyra’s van AnsaldoBreda worden teruggetrokken.
  • Er komt een onderzoek naar een trein Eindhoven – Tilburg – Breda – Antwerpen- Brussel.

Rover-voorzitter Arriën Kruyt in een persbericht:

“Met twaalf treinen per dag zet de Beneluxtrein een goede stap. In combinatie met de uitbreiding van het aantal Thalys-treinen, zicht op een verbinding naar Londen en onderzoek naar een verbinding vanuit Noord-Brabant vinden wij dit een zeer positief resultaat.”

Reguliere intercity vervangt Fyra sinds februari

De Italiaanse Fyra-treinen kregen in januari, iets meer dan een maand sinds de eerste trein reed, in België een rijverbod. Dat betekende al het voorlopig einde van de hogesnelheidsverbinding. In februari nam een reguliere intercity, de Beneluxverbinding tussen Den Haag en Brussel de verbinding over.

In een gezamenlijke reactie stellen Rover en de Belgische reizersorganisatie TreinTramBus vooral blij te zijn met de plannen van de NMBS om ook een andere treinverbinding tussen Nederland en België te onderzoeken, namelijk Eindhoven-Tilburg-Breda-Antwerpen-Brussel. De reizigersorganisaties zeggen al langer voor een dergelijke verbinding te pleiten om Noord-Brabant beter met België te verbinden.

Mansveld wil resultaten Fyra-onderzoek afwachten

Staatssecretaris van Infrastructuur en Milieu Wilma Mansveld (PvdA) wil het onderzoek van de NS over de Fyra-treinen afwachten voordat ze met een plan voor de treinproblemen komt. Dat heeft een woordvoerder van Mansveld laten weten aan Novum. De resultaten van het Belgische onderzoek bestudeert ze zorgvuldig.

Daar is niet iedereen tevreden mee. Groenlinks-Kamerlid Liesbeth van Tongeren:

Twitter avatar GroenLiesbeth Liesbeth v Tongeren We krijgen nu flutbriefje van Mansveld dat zij gewoon doorgaat met technische beoordeling #Fyra en de Kamer pas rond 20 juni ïnformeert.

De NS liet eerder weten de conclusies van dat onderzoek “medio juni” richting te staatssecretaris te sturen.

    • Lex Boon