Protesten Istanbul steeds grimmiger - ‘staan voor iets groters’

Wat begon als een relatief onschuldig protest over het verdwijnen van een bekend park, is inmiddels uitgelopen open op een grote, grimmige demonstratie in de Turkse stad Istanbul. De politie heeft vandaag met geweld een protest proberen neer te slaan. Al tientallen mensen, onder wie ook toeristen, raakten gewond rond het centrale Taksimplein. Het protest krijgt een steeds breder karakter.

De oproerpolitie gebruik traangas om demonstranten te verdrijven in Istanbul.
De oproerpolitie gebruik traangas om demonstranten te verdrijven in Istanbul. Foto AFP/ Ozan Kose

Wat begon als een relatief onschuldig protest over het verdwijnen van een bekend park, is inmiddels uitgelopen op een grote, grimmige demonstratie in de Turkse stad Istanbul. De politie heeft vandaag met geweld een protest proberen neer te slaan. Al tientallen mensen, onder wie ook toeristen, raakten gewond rond het centrale Taksimplein.

De politie in Istanbul vuurde traangas af en gebruikte een waterkanon om demonstranten weg te drijven die al sinds begin deze week het in de stad beroemde Gezipark op het Taksimplein bezetten, meldt persbureau Reuters. Duizenden demonstranten zitten daar al sinds maandag om te protesteren tegen de aanleg van een winkelcentrum op de plek waar het park is. Volgens hen verdwijnt nu het laatste beetje groen in de stad.

Toerist in kritieke toestand, ook lid parlement gewond

Een Egyptische toerist is in kritieke toestand nadat ze door een gasfles van de politie werd geraakt, waaraan ze een hersenbloeding overhield. Twaalf anderen, onder wie een Koerdisch parlementslid en een fotograaf van Reuters raakten gewond. Enkele anderen raakten gewond toen een muurtje instortte dat ze probeerden te beklimmen om weg te komen van het traangas. Honderden anderen hadden ademhalingsproblemen vanwege het gas.

Amnesty International heeft het excessieve geweld dat de oproerpolitie gebruikt, afgekeurd. De Turkse minister van Binnenlandse Zaken Muammer Güler heeft beloofd claims van het gebruik van dergelijk geweld te zullen onderzoeken.

“Protest tegen de groei van Istanbul, zonder inspraak”

Het protest krijgt een steeds breder karakter. Volgens onze correspondent Bram Vermeulen is de demonstratie een grotere aanklacht tegen het feit dat Istanbul groeit, net als de Turkse economie. Sinds premier Erdogan aan de macht is, heeft het land een transformatie ondergaan. Turkije is van crisisland uitgegroeid tot de snelst groeiende economie van Europa. Het inkomen per hoofd van de bevolking is verdrievoudigd in de laatste tien jaar:

“Er zijn tal van ambitieuze projecten gestart in Istanbul: van een nieuw Taksimplein tot een nieuw vliegveld en een nieuw stuk Bosporus dat wordt uitgegraven. Die komen er allemaal zonder inspraak van de lokale bevolking. Die voelt zich alsof ze nergens bij betrokken wordt.”

Vermeulen zegt dat er in Istanbul elke week wel protesten plaatsvinden, er heerst een echte demonstratiecultuur, maar dit protest loopt zo uit de hand vanwege het harde politieoptreden. Wat ook niet helpt, volgens Vermeulen, is de manier waarop de regering met media omgaat tijdens zulke kwesties:

“De regering probeert de media heel erg te controleren. Er is nog maar amper een bericht hiervan verschenen op televisie. Mensen zien daarop niet hetzelfde als wat ze zien vanuit hun raam. Het gebeurde een paar weken geleden ook, bij de bomaanslagen bij de Syrische grens. Particuliere media mochten toen de ziekenhuizen niet in. Als het te erg wordt voor de regering, dan proberen ze er weinig aandacht aan te schenken. Dit is ook een soort tegenactie van mensen.”

“Aanzuigende werking”

Verspreid over de stad zijn er demonstraties. Reuters schrijft dat op Facebook ook demonstraties zijn aangekondigd in andere Turkse steden, waaronder hoofdstad Ankara, Izmir, Adana en Bursa. Vermeulen:

“Je moet het niet zien in termen van de Arabische Lente, maar zulke protesten hebben wel een aanzuigende werking. Nu er melding wordt gemaakt dat het overslaat naar Ankara, bestaat er het gevaar van een veenbrand.”

Beelden van een paar dagen eerder: