Pas verschenen

Ruud Abma: De publicatiefabriek. Over de betekenis van de affaire-Stapel. Vantilt, 184 blz. € 18,95

Reconstructie en psychologische verklaring van de affaire in 2011 rondom de gevallen sociaal-psycholoog Diederik Stapel.

Gerben Hellinga en Hans Plomp: Uit je bol. Gids voor bewust gebruik van ‘drugs’. Prometheus, 200 blz. € 19,95

Vijfde, en geactualiseerde, editie over de achtergrond, geschiedenis en gevolgen van wiet, xtc, paddenstoelen en nieuwe producten uit smartshops.

Dolf Jansen & Margriet Jeninga: Waar het gras altijd groener is. Ierland, ons tweede moederland. Thomas Rap, 192 blz. € 19,90

De moeder van cabaretier Dolf Jansen was Iers, reden voor hem om samen met zijn vrouw en kinderen een huis in Ierland te kopen ergens aan de westkust. In dit boek de verhalen van hun leven daar en familiegeschiedenis.

Robert Jordan & Brandon Sanderson: Het licht van weleer. Vert. Lia Belt. Luitingh-Sijthoff, 1008 blz. € 24,95

Veertiende deel in ‘Het Rad des Tijds’-fantasy. Brandon Sanderson gaf de serie van Robert Jordan, die in 2007 overleed, met dit deel een slotakkoord. ‘De belangrijkste aantrekkingskracht is ongetwijfeld dat het een erg spannend verhaal is vol fantastische verwikkelingen en mooie vondsten, waarin uiteindelijk de aanhouder wint. En na in totaal veertien delen is wel duidelijk: die beloning van volhardendheid geldt de hoofdpersonen, maar zeker óók de lezer.’ (Boeken, 19.04.2013).

Peter van Koppen: Gerede twijfel. Over bewijs in strafzaken. De Kring, 318 blz. € 19,95

Over hoe onzeker bewijs in rechtszaken toch een zaak dichter bij de ‘waarheid’ kan brengen. Hoogleraar rechtspsychologie Peter van Koppen behandelt aan de hand van strafzaken welke de problemen en oplossingen zijn bij bewijsvoering.

Bart Van Loo: Bleu Blanc Rouge. De Bezige Bij, 160 blz. € 17,50

Hoe kun je een betweterige fransoos de mond snoeren? Waarom lijken brie en camembert zo op elkaar? Kan een ezel ook genieten van bestialiteit? Het zijn vragen die Bart Van Loo in zijn gids Bleu Blanc Rouge stelt, een Frankrijkboekje voor beginners. Met cd vol ‘verrukkelijke’ chansons, meldt de flaptekst.

Wil Schackmann: De bedelaarskolonie. De Ommerschans, het eerste landelijke gesticht voor luilevende armen. Van Gennep, 366 blz. € 19,50

Om bedelaars, oftewel ‘luilevende armen’, her op te voeden wordt in 1822 in Overijssel het bedelaarsgesticht de Ommerschans opgericht. Een ideale methode om deze grote groep uit het straatbeeld te verwijderen.

Arjen van Veelen: En hier een plaatje van een kat & andere ongerijmdheden van het moderne leven. Atlas Contact, 188 blz. € 15,95

Filosofisch trendwatcher en columnist van deze krant Arjen van Veelen laat in zijn voor dit boek bewerkte columns zien hoe we ons laten meeslepen door mythes, trends en marketingtrucs.