over de haag

Ben Europeaan

Volgend jaar mogen we naar de stembus voor het Europees Parlement. Bij het CDA weten ze al wie het verkiezingsprogramma gaat schrijven: oud-staatssecretaris Ben Knapen. „Hij stond nummer één op de lijst en heeft daarin bewilligd”, laat een woordvoerder weten. Affiniteit met Europa heeft Knapen zeker: als bewindsman in het kabinet-Rutte I ging hij over Europese Zaken.

De apen van OCW

Van het Montesquieu Instituut tot Stichting Surf: een hele trits onderwijsinstanties raakt zijn subsidie kwijt, zo maakte minister Jet Bussemaker (Onderwijs, PvdA) gisteren bekend. Gelukkig zijn er ook mensen, pardon, dieren die aan de bezuinigingsdrift van het kabinet ontsnappen. Bij Stichting AAP in Almere wonen 28 chimpansees die voor onderzoek met hiv en hepatitis C werden geïnfecteerd. De apen houden hun subsidie: tot 2033 staat het ministerie van OCW financieel garant voor hun welzijn.

Fast Flying Ferry

Veel teleurgestelde reacties in Den Haag op de gedwongen pensionering van Binnenhof-icoon Ferry Mingelen. Een aantal hardcore fans van de Haagse duider is zelfs een actie begonnen op internet: Ferry Moet Blijven. De solidariteitsbetuiging aan Mingelen moet niet verward worden met een andere actie: de Fast Flying Ferry Moet Blijven. Die gaat over de dreigende opheffing van de draagvleugelbootdienst tussen Velsen en Amsterdam.

Niet borrelen

Een procedurevergadering in de Tweede Kamer, deze week. De parlementariërs die gaan over infrastructuur willen bij een volgend overleg graag langer met de minister praten. Als commissievoorzitter Paulus Jansen (SP) zegt dat dit wellicht lastig is, zegt CDA’er Sander de Rouwe: „Dan moeten ze maar een borrel afzeggen.” Ophef alom. Het is Jansen van de anti-establishmentpartij SP die het ooit zo gouvernementele CDA corrigeert: „Er wordt hard gewerkt op het ministerie.”

Politieke pennen

Wie had gedacht dat ballpoints de politieke gemoederen bezig houden? Een opmerking van een NRC-redacteur op Twitter („Van alle gratis pennen die ik heb, schrijven die van de SGP toch het lekkerst”), leidt tot een spervuur aan spitsvondigheden. „Ik schrijf het liefst met SP-pennen”, grapt een SGP’er. „Beroerde is alleen dat ik dan altijd in de rode cijfers beland.” Een SP’er: „Ik heb een geweldige D66-pen waarmee ik prachtige stippen op de horizon kan zetten”. De uitsmijter is van VVD’erFrans Weisglas: „En de VVD gaat binnenkort speciale pennen uitgeven om integriteitsverklaringen te tekenen.”

Redactie Thijs Niemantsverdriet