Opmerkelijke bedankjes, foto's en briefjes

Portrait of Virginia Woolf (January 25, 1882 – March 28, 1941), a British author and feminist. Cesky: Virginia Woolfová Româna: Virginia Woolf la 20 de ani. Türkçe: Genç Virginia Woolf ??: ????·????1882?1????????1941????????Lewes ???????: ????????? ???? (1882-1941) Date 1902

Kritisch gezag of een beetje hulp?

De biografie Tobie Goedewaagen van Benien van Berkel kreeg onlangs in de Volkskrant veel lof toegezwaaid door historicus Robin te Slaa. Hij gaf het boek vijf sterren. Opmerkelijk, want in het dankwoord van het boek wordt dezelfde Robin te Slaa genoemd: ‘Robin te Slaa ondersteunde me met kritisch gezag bij het omwerken van het proefschrift naar dit boek.’

Wat is hier aan de hand? Robin te Slaa in een reactie: „Ik wil benadrukken dat ik niet nauw betrokken ben geweest bij de totstandkoming van de handelseditie. Ik heb indertijd het proefschrift gelezen en gaf het advies om voor de handelseditie filosofische uitweidingen over verschillende filosofische systemen en filosofen eruit te halen. Ze waren interessant, maar voor een handelseditie wat veel van het goede. Dat is alles. Mijn vijf waarderingssterren zijn volkomen terecht. Ik draag vaker boeken aan om te bespreken voor de Volkskrant. En dit voorstel werd door de redactie gehonoreerd.”

Virginia Woolf had anorexia...

Het is nooit te laat voor een goede roddel, bewijst de achternicht van Virginia Woolf. Haar oudtante had anorexia, besloot ze op basis van een combinatie van factoren. Met een schok van herkenning zag Emma Woolf op een oude foto een broodmagere Virginia staan naast T.S. Eliot. ‘Dit is een schoolvoorbeeld van anorexia’, schreef ze afgelopen week in Mail on Sunday. De wetenschap dat de ziekte erfelijk is, sterkte haar in haar mening. Opeens trof ze in het oeuvre van Woolf allerlei zinnen aan die ze herkende uit haar persoonlijke ervaring. Biograaf Hermione Lee aarzelt: ‘Anorexia begint bij een obsessie met het eigen lichaam. Die had Virginia niet. Ze kon gewoon niet eten.’ Maar Emma Woolf aarzelt nauwelijks: ‘Ik had ook geen obsessie met mijn eigen lichaam en had wel anorexia. Het is een gevolg van spanning, en zo was het met Virginia ook: als het leven te veel werd, stopte ze met eten’.

... en Kipling deed aan plagiaat

En het is ook nooit te laat voor een goede plagiaatkwestie, zoals nu met Rudyard Kiplings Jungle Book (1894). De onthuller is de schrijver zelf, meldt The Telegraph. Op een Engelse veiling is een brief opgedoken waarin Kipling over zijn bekendste boek schrijft dat ‘het zeer wel mogelijk is dat ik mijzelf op promiscue wijze aan materiaal heb geholpen. Maar ik kan me op het ogenblik niet herinneren uit welke verhalen ik het meest heb gestolen.’ De envelop is niet bewaard gebleven, de brief is slechts gericht aan ‘Dear Madam’.

Uittocht bij tijdschrift Granta

Onrust op de burelen van het tijdschrift Granta: nadat hoofdredacteur John Freeman vorige maand zijn vertrek aankondigde, zijn nu ook Granta’s boekenuitgever Philip Gwyn Jones en enkele andere medewerkers opgestapt, en het kantoor in New York is gesloten. De eigenaar, de steenrijke filantroop Sigrid Rausing, liet namelijk fijntjes weten dat het verlieslijdende Granta zich dingen kan veroorloven die andere tijdschriften en uitgevers zich niet kunnen veroorloven, en dat er een andere koers gevaren moet worden. Het resultaat is een leeg kantoor, aldus The New York Times.

Bestsellerlijsten zijn saai

Bestsellerlijsten zijn op het ogenblik niet zo interessant. Op alle muzieklijstjes over de hele wereld staat Daft Punk bovenaan; op alle boekenlijsten over de hele wereld voert Dan Brown de lijst aan. Maakt niet uit waar of waarom: iedereen leest Inferno. Het Britse boekenvakblad The Bookseller dreef er de spot mee door een enquête aan de boekhandel als volgt te formuleren: ‘Hoe zijn de verkopen van Dan Brown? a: gloeiend heet, b: smeulend, c: heet als de hel’.

    • Toef Jaeger