Nog maar één coffeeshop open in Maastricht (en daar is het rustig)

In Maastricht woedt een felle strijd tussen burgemeester en coffeeshops. Foto ANP / Rick Nederstigt

De politie in Maastricht heeft vanavond invallen gedaan bij vier coffeeshops in Maastricht die drugs verkochten aan buitenlanders. Daarmee zijn alle dertien coffeeshops die aangesloten zijn bij de VOCM, de Maastrichtse coffeeshopvereniging, gesloten. Alleen Rasta Fari Boni, een onafhankelijke coffeeshop, is nu nog open in Maastricht.

Desondanks is het niet veel drukker in Rasta Fari Boni, laat een medewerker weten.

“Het is gewoon lekker rustig hoor. Niet zo van bam, de boel ontploft.”

Felle strijd tussen burgemeester en coffeeshops

Coffeeshops in Maastricht besloten begin mei weer drugs te verkopen aan mensen die niet in Nederland wonen na een rechterlijke uitspraak over Easy Going. Deze coffeeshop moest vorig jaar dicht na het toelaten van buitenlanders. Volgens de rechtbank had burgemeester Hoes van Maastricht de zaak niet mogen sluiten omdat hij niet goed kon onderbouwen waarom dat nodig was.

Het is in Limburg echter nog steeds verboden om drugs te verkopen aan buitenlanders en Hoes voert een felle strijd tegen de coffeeshops. De laatste weken zijn er al meerdere politie-invallen geweest bij de coffeeshops.

Bij elf van de dertien coffeeshops die wel aangesloten zijn bij de VOCM zijn inmiddels invallen van de politie geweest. De twee die nog geen bezoek kregen van de politie zijn vrijwillig dicht. VOCM-voorzitter Marc Josemans. zegt blij te zijn met de handhaving omdat er nu een strafrechtelijk proces is afgedwongen.

‘Anders helemaal geen omzet’

Bij Rasta Fari Boni zijn ze van plan zich wél gewoon aan de regels te houden en niet aan buitenlanders te verkopen zolang dat niet mag.

“Je kan niet veel anders, hoewel afgelopen jaar beduidend slechter was voor ons. Maar als je de regels overtreedt ga je dicht en heb je helemaal geen omzet.”

Morgen brengt minister Opstelten een bezoek aan Maastricht om te praten over de situatie.

    • Lex Boon