Museum de Fundatie in Zwolle weer open - met uitbreiding ‘Het Oog’

Exterieur van museum De Fundatie. Het oorspronkelijke neoclassicistisch gebouw uit 1843, is voorzien van een spectaculaire dubbele ellips als opbouw, naar een ontwerp van Hubert-Jan Henket. Foto ANP / Ferdy Damman

Prinses Beatrix opent vandaag de nieuwbouw van Museum de Fundatie in Zwolle. Het museum was bijna anderhalf jaar dicht vanwege een grote verbouwing. De uitbreiding heeft inmiddels al meerdere typerende bijnamen als Het Oog, Het Ei en De Ufo gekregen.

De nieuwe expositieruimte van het museum bevindt zich op het dak van het oorspronkelijke neoclassicistische gebouw. De kosten van de verbouwing bedroegen ruim zes miljoen euro, vertelt museumdirecteur Ralph Keuning aan persbureau Novum. De inrichting van het gebouw kostte ongeveer driehonderdduizend euro. De provincie Overijssel betaalde vijf miljoen euro. Het overige geld is door sponsors en fondsen bij elkaar gebracht. De gemeente Zwolle heeft het plein waar het museum op staat en het park eromheen gerenoveerd.

Het Oog, zoals het museum de ellipsvormige opbouw zelf noemt, is ontworpen door Hubert-Jan Henket. De opbouw geeft het museum duizend vierkante meter extra ruimte, verdeeld over twee verdiepingen. Het Oog heeft een groot raam dat uitkijkt op de historische binnenstad van Zwolle.

Museum de Fundatie viert de opening van de nieuwe expositieruimte met drie speciale tentoonstellingen. In een daarvan is werk te zien van Pieter Henket, de zoon van de architect. De fotograaf, bekend van zijn foto’s van Lady Gaga uit 2008, is volgens Keuning een opkomende ster.

“Het is een leuk toeval dat de zoon in de door de vader ontworpen opbouw exposeert.”

De andere twee exposities tonen werk van Jeroen Krabbé en van verschillende Duitse kunstenaars uit het interbellum.

Na de officiële opening van Museum de Fundatie vandaag, opent het museum morgen haar deuren voor het publiek. Die dag kunnen mensen het museum gratis bezoeken.

    • Niels Posthumus