Duurdere postzegels dankzij minder brieven: 6 cent extra per 1 augustus

Postzegels worden opnieuw duurder.
Postzegels worden opnieuw duurder. Foto Lex van Lieshout

Dat de postzegels na een prijsstijging in januari opnieuw duurder zouden worden, wisten we al. Vandaag maakte PostNL bekend wanneer het zover is: vanaf 1 augustus kost een postzegel 60 cent.

Het postbedrijf voert die verhoging door omdat er jaarlijks naar verwachting 8 tot 10 procent minder brieven verstuurd worden. Naar verwachting is een gemiddeld huishouden er op jaarbasis 2 euro extra aan kwijt. Met de zes cent extra per postzegel kan PostNL, in combinatie met kostenbesparingen, rekenen op een iets hogere winst dan eerder gedacht. Die werd geschat op 20 tot 60 miljoen, maar kan nu op 50 tot 90 miljoen uitkomen.

Per 1 januari jongstleden steeg de prijs van een postzegel ook al: toen met vier cent, naar 54 cent. Volgens PostNL is het nu voor de tweede keer in één jaar nodig om de postbezorging ‘kostendekkend en betaalbaar’ te houden.

Het basistarief voor brieven binnen Europa gaat naar 96 cent, voor de rest van de wereld kost het vanaf 1 augustus 1 euro.