Meer zon, koel

De eerstkomende dagen valt er weinig regen en bovendien krijgt de zon flink de ruimte. Alleen morgen is het even bewolkt, met wat regen.

Op de weerkaarten van de komende tijd valt een sterk hogedrukgebied met het zwaartepunt boven of nabij de Azoren op. Dit weersysteem probeert regelmatig een ferme uitloper naar ons land te krijgen. Wanneer dit gebeurt, is het droog en (vrij) zonnig met meteen hogere temperaturen.

Vanavond wordt een pakket met laaghangende wolken. Deze breiden zich vanuit zee langzaam over het land uit. De minimumtemperaturen in de nacht naar zaterdag liggen rond 10 graden.

Uit de wolken kan morgen overdag op sommige plekken nu en dan een beetje regen of motregen vallen. In de loop van de dag lijkt het wat op te klaren, allereerst in de kustgebieden. De noordwestelijke wind is matig, aan de kust vrij krachtig, rond kracht 5. Daarmee wordt koele lucht aangevoerd: de maximumtemperatuur varieert van 12 graden aan zee tot rond 15 graden langs de oostgrens en in het zuidoosten, zoals in Limburg. Kortom, geen zomerse start van de meteorologische zomer.

Zondag en maandag zal de noordwestelijke wind iets zijn afgenomen. Het blijft koel voor begin juni: de middagtemperatuur bereikt maximumwaarden van 14 tot 17 graden. Maar er zijn flinke zonnige perioden en het blijft op de meeste plekken droog.