Maar hoe klinkt de muziek dan?

Het blad DJ Mag is uit Engeland naar Nederland komen overwaaien: vol met interviews en met Layar kan de lezer clipjes kijken en cd’s bestellen.

Het is een beetje een ding bij muziekbladen: leuk verhaal, maar hoe klínkt die muziek dan?

Vroeger was die vraag niet meteen te beantwoorden. Je had cassettebandjes, elpees, Hilversum III en Avro’s Toppop – maar geen linkje waarop je kon klikken om meteen te luisteren. Je kon natuurlijk wel naar de platenzaak gaan.

Tegenwoordig kun je gauw een YouTube-filmpje kijken of een fragment luisteren op iTunes – ah, zó klinkt die muziek. Maar ja, je moet nog wel van alles doen. Naar Google. Naam in typen. Wachten op resultaten. Klikken op dat linkje. Gedoe. Nou ja, niet echt gedoe natuurlijk, maar het kan makkelijker.

Dat is in het nieuwe blad DJ Mag te zien. „Bekijk met Layar”, staat er bij een aantal stukken. Layar is een applicatie voor smartphones. Je richt de camera van je telefoon op de pagina, de telefoon scant en herkent die pagina en voilà, je kunt meteen een filmpje gaan bekijken, of de bijbehorende website bezoeken, of een cd bestellen. Je hoeft niets te googelen, gewoon op het icoontje klikken dat in je scherm verschijnt. DJ Mag is natuurlijk niet het eerste Nederlandse tijdschrift dat Layar gebruikt, bladen van Playboy tot VT Wonen gingen het blad al voor.

DJ Mag is een Brits magazine over dance, dat al meer dan twintig jaar bestaat. Onder meer bekend van de jaarlijkse verkiezing van ’s werelds beste dj. Nederlandse dj’s scoren altijd goed. Tiësto won drie keer de titel, Armin van Buuren vijf keer. Niet raar dus dat er sinds deze week ook een Nederlandse versie van het blad bestaat.

En waar leiden die Layar-icoontjes de lezer naartoe? Naar clipjes met muziek van de dj die geïnterviewd wordt. Maar ook naar extra interviews met bijvoorbeeld Armin van Buuren (al 74 keer bekeken – stand om 08.00 uur vanochtend) en een behoorlijk saai gesprek van meer dan een half uur tussen de twee dj’s The Flexican en Gregor Salto (al 57 keer bekeken) die in het blad gedubbelinterviewd worden.

Die Layar-dingetjes zijn niet zo heel spectaculair, en toch het meest spannende aan deze eerste editie van DJ Mag (3,99 euro). Het begint al met de beetje ambivalente cover. Het beste werkt doorgaans één onderwerp voorop, en dus kiezen voor één beeld. Maar deze cover heeft zeven hoofden, alsof de redactie niet kon kiezen. Zullen we Armin van Buuren groot doen? Of toch maar liever klein in een hoekje?

De inhoud dan. Het openingsinterview met Armin van Buuren is weinig onthullend. Vraag: „Wat vind je eigenlijk het meest interessante aan je carrière?” Antwoord: „Ik vind vooral de variatie in wat ik doe leuk.” Gelukkig zijn er ook spannender verhalen. Het interview met de Nederlandse dj Steffi is lekker provocerend. „Heel veel dj-sets zijn lineair, je hoort dus twee uur lang dezelfde troep. Er zijn zat dj’s die thuis geen nieuwe dingen meer uitproberen om hun muziek te leren kennen.”

Een groot deel van het blad bestaat uit cd-recensies, besprekingen van draaitafels en software en een overzicht van zomerfestivals.

DJ Mag zal het niet makkelijk krijgen. De lezer die het blad wil bereiken wordt al (sinds 2004) bediend door DJBroadcast, dat gratis wordt verspreid. Handzamer formaat, lekker dik. Ook met cd-recensies, draaitafels, software en een festivaloverzicht. Plus aardige achtergrondstukken, die over net iets meer gaan dan alleen dance. Een filmbespreking van Django Unchained bijvoorbeeld. En mooie interieurfoto’s van iemands werkplek. DJBroadcast is ook nog eens fraai vormgegeven, met goed beeld. En geen Layar.

    • Peter Leijten