Leverancier Fyra ‘verbijsterd, ontzet en teleurgesteld’ over besluit België

De presentatie van de Fyra in 2009 door de NMBS en NS Hispeed.

Fyra-leverancier AnsaldoBreda is verbijsterd over het besluit van de Belgische Spoorwegen (NMBS) om te stoppen met de Fyra. Dat schrijft het Italiaanse bedrijf in een persbericht. Het bedrijf is “ontzet en teleurgesteld” door de mededelingen op de persconferentie vandaag.

Het bedrijf zegt nog geen officieel bericht te hebben gehad van het besluit van de NMBS, maar het besluit staat volgens AnsaldoBreda in sterk contrast met de vele vergaderingen die ze de laatste tijd “op verschillende niveaus” hebben gehad.

“De mededeling van vandaag is een belediging voor de tientallen Nederlanders, Belgen en Italianen die wekenlang gewerkt hebben om aan de verplichtingen te voldoen”

‘NS kan gewoon doorgaan’

Het besluit van NMBS zou volgens de Italianen niet zijn ingegeven door technische redenen. De NOS meldt dat een woordvoerder van AnsaldoBreda vanavond in Nieuwsuur zegt dat de NS gewoon door kan gaan met de treinen.

“Treinen zitten ingewikkeld in elkaar en de hogesnelheidstrein is nog extra gecompliceerd. We hebben ons best gedaan. Er zijn bepaalde problemen tevoorschijn gekomen, maar we hebben vertrouwen in goede resultaten”.

Staatssecretaris van Infrastructuur en Milieu Wilma Mansveld (PvdA) wil het onderzoek van de NS over de Fyra-treinen afwachten voordat ze met een plan voor de treinproblemen komt. Dat onderzoek wordt medio juni verwacht.

Lees ook: 26 cruciale fouten. Dit is er volgens de Belgen allemaal mis met de Fyra

Een promofilm van AnsaldoBreda voor de Fyra
http://www.youtube.com/watch?v=7Narpq-etbw

    • Lex Boon