Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Boeken

Lebowski is de nieuwe uitgever van oeuvre Bolaño

Lebowksi Publishers gaat het gehele oeuvre van de Chileense schrijver Roberto Bolaño (1953-2003) uitgeven. De uitgeverij sloot hiervoor een overeenkomst met literair agent Andrew Wylie.

Vertalingen van Bolaño’s werk verschenen in het verleden bij uitgeverij Meulenhoff. Lebowksi mag Bolaño’s boeken vanaf 11 september dit jaar op de markt brengen.

In november brengt Lebowksi een nog niet eerder in het Nederlands verschenen Bolaño uit: Nazi literatuur in de Amerika’s, een

“met sardonisch genoegen geschreven fictieve encyclopedie van dertig middelmatige, zichzelf verheerlijkende schrijvers, dichters, redacteuren en critici met rechts-radicale, om niet te zeggen fascistische en neo-nazistische politieke opvattingen (veelal gesitueerd in de realiteit, om de verwarring nog groter te maken)”

, zoals de uitgeverij het verwoordt.

 

Het laatste deel in deze encyclopedie werd door Bolaño al uitgewerkt tot de novelle Het lichtende kwaad, die wel al in het Nederlands is verschenen. Een bespreking van 2666, Bolaño’s magnum opus, leest u hier.