Lachen om Britse bermbommenopruimers

Zien

Komedie

Bluestone 42

Canvas, 21.10 - 21.35 uur

Een komedie over een eenheid van de explosievenopruimingsdienst in Afghanistan. Lachen om Britse militairen die de weg moeten controleren op bermbommen, de krachtigste wapens van de Talibaan. Mag dat?

Toen de BBC aankondigde dat Bluestone 42 (spreek uit four two) in de maak was, was de opwinding groot. Er zijn ruim negenduizend Britten actief in Afghanistan, en nog altijd vallen er slachtoffers. Het dodental staat inmiddels op 440 en er vielen tweeduizend gewonden. Was de tijd al rijp voor verfilming van het conflict? Laat staan een krijgskomedie?

Ja, zo blijkt. Bluestone 42 laat zien dat Britten humor kunnen bedrijven met ernstige thema’s als oorlog zonder dat het een platte parodie wordt. Komedie is misschien ook een verkeerd woord voor Bluestone 42 – al zullen sommigen moeten grinniken om de voorspelbare seksgrappen en het ‘off you fuck’, die ervoor zorgden dat de BBC de waarschuwing ‘strong language and adult humor’ aan de serie meegaf.

Jammer is wel dat een diepere laag ontbreekt. M*A*S*H was verkapte kritiek op de Vietnamoorlog, Dad’s Army op de Britse obsessie met het klassenstelsel. Maar wat The Office of Debiteuren, Crediteuren was voor kantoorwerkers kan Bluestone 42 worden voor militairen.

Titia Ketelaar