Kritische Rus becijfert corruptie Winterspelen: de helft ‘rolt weg’

Moskou. - Meer dan de helft van de circa 37 miljard euro die de Olympische Winterspelen in Rusland gaan kosten, blijft ergens plakken, of zoals Russen het zeggen, ‘rolt weg’. Dat concludeert Boris Nemtsov, politiek tegenstander van president Poetin in een nieuw rapport over de Spelen. Het internationale sportevenement wordt over ruim acht maanden gehouden in de zuidelijke Russische badplaats Sotsji.

Op elke roebel die in de constructie van wegen, bruggen en tunnels is gestoken, verdwijnt er een roebel of meer in de zakken van aannemers en ambtenaren die bij de bouw ervan betrokken zijn, schat de liberale oud-vicepremier en medeoprichter van de beweging Solidariteit.

Nemtsov zegt blij te zijn dat Rusland het evenement mag organiseren, maar concludeert dat dit niet op een „menselijke” manier gebeurt. Volgens hem is er sprake van een „grootschalig avonturisme” en ook van een „dievenzwendel”.

Volgens het gisteren gepresenteerde rapport gaat slechts 10 procent van de totale begroting op aan de bouw van de stadions. Minder dan 1 procent wordt gestoken in de bescherming van de natuur. De rest van het geld is uitgetrokken voor de bouw van wegen, energiecentrales en hotels. Dit is de plek waar een „fantastisch niveau van corruptie” bereikt wordt, stelt Nemtsov.

Veel van de bouwcontracten werden gesloten met Arkadi Rotenberg, die als jeugdvriend van president Poetin bekend staat.

Het beruchtste voorbeeld is de nieuwe autoweg van Sotsji naar bergdorp Krasnaja Poljana, epicentrum van de ski-evenementen. Deze is 48 kilometer lang en kostte 6 miljard euro – meer dan het hele budget van de winterspelen in Vancouver in 2010. De Russische editie van tijdschrift Esquire becijferde al eens dat je deze weg met een centimeter zwarte kaviaar, 22 centimeter foie gras of een negen centimeter dikke laag Louis Vuitton-tasjes zou kunnen bedekken voor het bedrag dat bij de bouw ervan is verdwenen.

„Ziet de internationale gemeenschap dit hemeltergende voorbeeld van witwassen van geld via de Olympische Spelen werkelijk door de vingers”, vraagt Nemtsov zich nu af.

Er staat nog een reeks andere zorgen in het rapport. De enorme financiële steun die bouwondernemingen die tijdens de crisis in 2008/2009 failliet zijn gegaan, van de staat nodig hebben. De vernietiging van de „unieke” natuur: een subtropische kust die overgaat in het Kaukasusgebergte, waar een alpenklimaat heerst. De druk die de duizenden (voornamelijk Centraal-Aziatische) gastarbeiders op de stad leggen, hun uitbuiting en de etnische spanningen die kunnen ontstaan. De nabijheid van Abchazië, een gebied waar Rusland en Georgië nog altijd over in conflict zijn. En het ontstaan van ‘Potemkin-dorpen’, de rijen hotels en andere constructies die na de Winterspelen niemand meer nodig heeft.

    • Thalia Verkade