Kortkolom kunst

13,6 mln voor slotdeel Scheringa-collectie

Amsterdam. Het internationale deel van de kunstcollectie van Dirk Scheringa heeft de curatoren van de failliete oud-bankier 13,6 miljoen euro opgeleverd. Bij Christie’s in New York zijn gisteren de laatste van de 221 kunstwerken verkocht die aan het veilinghuis waren toevertrouwd. Met onder meer een beeld van de Colombiaanse beeldhouwer Fernando Botero dat werd afgehamerd op 950.000 dollar. In Amsterdam, Londen en Hongkong waren eerder de 220 andere werken verkocht. Inclusief opgeld bedroeg de totale opbrengst 16,5 miljoen euro. (NRC)

2 mln voor projecten van Blockbusterfonds

Amsterdam. Het Blockbusterfonds heeft bekend gemaakt 2 miljoen euro te investeren in vijf „onderscheidende culturele projecten”. Naast een nieuwe editie van de modebiënnale in Arnhem, zijn dit de tentoonstelling van de Dode Zee-rollen in het Drents Museum te Assen, De Petra tentoonstelling in het Rijksmuseum van Oudheden in Leiden, de Malevich-overzichtstentoonstelling in het Stedelijk Museum Amsterdam en de tweede editie van het Amsterdam Light Festival. De investering maakt extra marketing en promotie mogelijk om zo „de bekendheid en belangstelling bij een groot publiek te stimuleren”. (NRC)

Görgün Taner nieuwe voorzitter van ECF

Amsterdam. De Turkse historicus en cultuurbestuurder Görgün Taner is de nieuwe voorzitter van de European Cultural Foundation (ECF). De organisatie heeft als doel de promotie van Europese samenwerking op cultureel gebied. Taner was al eerder betrokken bij de verdeling van de cultuursubsidies in Amsterdam, als ‘kunstschouw’. (NRC)

Joke van Leeuwen gastschrijver Leiden

Amsterdam. Schrijver Joke van Leeuwen (1952) is de nieuwe gastschrijver aan de Universiteit Leiden. Zij zal dit najaar werkcolleges creatief schrijven geven en de Albert Verwey-lezing verzorgen. Het gastschrijverschap bestaat sinds 1985, in samenwerking met NRC Handelsblad. (NRC)