Kortkolom economie

Postzegel duurder, koers PostNL stijgt

Amsterdam. De koers van PostNL is vanochtend scherp gestegen nadat bekend werd dat de prijs van een postzegel met 6 cent wordt verhoogd. Een brief versturen binnen Nederland kost per 1 augustus 60 eurocent. Voor brieven binnen Europa gaat het tarief omhoog naar 96 cent, internationale post komt uit op 1 euro. Ook de zakelijke tarieven gaan omhoog. Het basistarief van frankeermachines wordt 52 eurocent. Door de tariefstijging verbetert ook het financiële vooruitzicht van de postbezorger. De verwachting is dat het onderliggend bedrijfsresultaat tussen de 50 en 90 miljoen euro uitkomt, in plaats van 20 tot 60 miljoen. Het aandeel PostNL stond om half elf vanochtend ruim 9 procent hoger op 2,15 euro. (NRC)

Fors meer mensen krijgen Bijstand

Amsterdam. Het aantal mensen dat een bijstandsuitkering ontvangt, is in het eerste kwartaal van 2013 fors gegroeid. In de eerste drie maanden van dit jaar zaten 390.000 mensen in de bijstand, elfduizend meer dan een kwartaal eerder. Dat blijkt uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS), die vanochtend bekend werden. De toename is bijna net zo groot als de toename in het gehele vorige jaar. Het aantal mensen met een bijstandsuitkering steeg toen met gemiddeld drieduizend per kwartaal. (Novum)

‘Transactietaks geen kans van slagen’

Amsterdam. De financiële transactietaks die een groep van elf EU-landen wil invoeren, heeft geen kans van slagen in de huidige vorm. Dat schrijft Het Financieele Dagblad. Binnen de groep zouden daarom stemmen opgaan om de taks te verlagen. Daardoor zou de heffing slechts 10 procent van de beoogde 35 miljard euro opleveren. De voorgestelde heffing van 0,1 procent op de waarde van aandelen- en obligatietransacties zou worden verlaagd naar 0,01 procent. Onder meer de handel in derivaten die worden gebruikt voor risicoafdekking zal volgens de krant mogelijk buiten de heffing vallen. (Novum)

Opnieuw daling van uitzenduren

Amsterdam. Het aantal flexibele uitzenduren is in het eerste kwartaal met anderhalf procent gedaald ten opzichte van de laatste drie maanden van vorig jaar. Dat betekende het vierde kwartaal op rij dat er minder uitzenduren werden ingehuurd. Dat maakte het Centraal Bureau voor de Statistiek vanochtend bekend. Bij flexibele uitzenduren kunnen werkgever en werknemer gemakkelijk van elkaar af.

Economie Amerika groeit sneller

Amsterdam. De Amerikaanse economie is in de eerste drie maanden van dit jaar met 2,4 procent gegroeid. Dat is een stuk harder dan de 0,4 procent groei in het kwartaal dat eraan voorafging. Vooral de bestedingen van consumenten namen toe. De staat en lokale overheden bezuinigden echter meer, maakte het Amerikaanse ministerie van Handel gisteren bekend. Het groeicijfer ligt iets onder de eerste verwachting van 2,5 procent die het ministerie in april uitgaf. (AP)