Kortkolom buitenland

Toch de facto abortus in El Salvador

San Salvador. Een ernstige zieke vrouw in El Salvador, bekend als ‘Beatriz’, krijgt een keizersnede om haar niet-levensvatbare foetus te verwijderen. De minister van Gezondheid gaf daarvoor gisteren toestemming nadat het Hooggerechtshof woensdag elke vorm van abortus had verboden, ook al was het leven van de vrouw in gevaar en had het ongeboren kind geen overlevingskans. De kwestie leidde tot veel debat over het uitzonderlijke strenge abortusverbod in El Salvador. (AP)

Gifbrieven voor Obama en Bloomberg

Washington. Het Witte Huis heeft weer een brief onderschept met daarin de giftige stof ricine. Het gaat om eenzelfde soort brief als de dreigbrieven die recent werden gestuurd naar de New Yorkse burgemeester Michael Bloomberg en de door hem opgerichte organisatie Mayors Against Illegal Guns in Washington. (AP)

Londen pakt Rwandezen op

Londen. De Britse politie heeft gisteren vijf Rwandezen opgepakt die worden verdacht van betrokkenheid bij de genocide in hun land in 1994. Rwanda heeft om hun uitlevering gevraagd. Vier van de vijf man zaten eerder vast, maar kwamen in 2009 op last van de rechter vrij omdat hen geen eerlijk proces te wachten zou staan. Rwanda zegt dat de rechtsgang in het land inmiddels sterk is verbeterd. (Reuters)

Pro-Europese premier in Moldavië

CHISINAU. Een meestal onderling ruziënde coalitie van drie pro-Europese partijen in Moldavië is er in geslaagd een nieuwe premier te kiezen. Het parlement stemde gisteren voor Iurie Leanca, een diplomaat die al eerder het premierschap waarnam. De communistische oppositie van oud-president Voronin verliet het parlement uit protest. (Reuter).

Mijnwerkers Kirgizië eisen nationalisatie

Bisjkek. Een arbeidsconflict in een goudmijn in Kirgizië is geëscaleerd tot een breder politiek protest. Arbeiders van de goudmijn in Koemtor, eigendom van Centerra Gold uit Canada, hebben gisteren de elektriciteitscentrale van de mijn bezet en wegen geblokkeerd. De activisten, die eerst nog opkwamen voor betere sociale en milieuvoorzieningen, eisen nu dat de regering de mijn nationaliseert. Koemtor is goed voor 12 procent van het nationaal inkomen van Kirgizië. (AFP)

Bagdad opnieuw toneel van aanslagen

Bagdad. Bij bomaanslagen in de Iraakse hoofdstad Bagdad zijn gisteren opnieuw meer dan dertig doden gevallen. De afgelopen zeven weken zijn meer dan 1.200 doden gevallen bij terroristisch geweld, voornamelijk aanslagen door sunnitische extremisten op shi’itische woongebieden en op leger en politie. Maar toenemend zijn ook sunnitische moskeeën doelwit van geweld. De autoriteiten kondigden gisteren plannen aan om auto’s met tijdelijke nummerborden uit Bagdad te weren die geregeld zijn gebruikt om bommen in te verbergen. (AP)