Kortkolom binnenland

Familie claimt 3,5 ton in zaak grensrechter

Lelystad. De nabestaanden van de Almeerse grensrechter Richard Nieuwenhuizen hebben samen recht op een schadevergoeding van bijna 345.000 euro. Dat betoogde advocaat Yehudi Moszkowicz gisteren namens hen voor de rechtbank van Lelystad. Moszkowicz stelt dat de drie zonen, Mykel (16), Alein (18), Jamie (20), en Nieuwenhuizens partner Xandra ieder 25.000 euro moeten krijgen voor immateriële schade. Sinds de grensrechter stierf, na geweld op het voetbalveld, zouden ze last hebben van klachten als slapeloosheid en concentratiegebrek. Daarnaast claimt de advocaat een schadevergoeding van 244.583,25 euro, onder meer omdat de grensrechter kostwinner was. (NRC)

Twee studenten om hakenkruis geroyeerd

Groningen. Twee studenten communicatie- en informatiewetenschappen aan Rijksuniversiteit Groningen zijn door hun studievereniging geroyeerd nadat ze hakenkruizen op het voorhoofd van een medestudent hadden getekend. Het incident vond plaats na een bezoek aan concentratiekamp Dachau eerder deze maand. Dat meldde universiteitsmagazine UK. Volgens bronnen bekladden de twee met een stift het voorhoofd van een medestudent in een dronken bui. Studievereniging Commotie bevestigde dat twee leden zijn geroyeerd. Wat er precies is gebeurd, wil het bestuur niet kwijt. (NRC)

Moordenaar scholiere Bradaric komt vrij

Arnhem. Een van de mannen die in 2004 werden veroordeeld voor de moord op de 16-jarige scholiere Maja Bradaric, komt vrij. De rechtbank in Arnhem heeft vandaag zijn tbs niet verlengd. Het Openbaar Ministerie had om een jaar verlenging gevraagd. De nu 28-jarige Goran M. werd veroordeeld tot tien jaar cel en tbs met dwangverpleging voor zijn aandeel in de moord. Bij hem was een persoonlijkheidsstoornis geconstateerd. Volgens deskundigen is hij daar nu succesvol vanaf geholpen. Bradaric werd in 2003 eerst gewurgd in een auto en daarna in brand gestoken. M. kreeg hulp van Ferdi O. en Goran P. (Novum)

Jeugdvoetballer op veld mishandeld

Woldendorp. Een 17-jarige jongen uit het Groningse Borgsweer is gisteravond mishandeld tijdens een voetbalwedstrijd in het nabije Woldendorp. De jongen liep een zware hersenschudding op door een trap tegen zijn hoofd. Een andere speler werd bij de keel gegrepen. Een 16-jarige jongen uit Meedhuizen en een 18-jarige man uit Farmsum zijn aangehouden, aldus de politie. De ruzie tijdens de wedstrijd ontstond na een overtreding. (Novum)