kort

Murcia

Twee Roemenen in voorarrest

Amsterdam. - De twee Roemenen die in Spanje zijn aangehouden voor de moord op oud volleybalster Ingrid Visser en haar partner Lodewijk Severein blijven voorlopig in de cel. De rechtbank heeft hun voorarrest gisteren verlengd. De mannen van 47 en 60 jaar werden maandag opgepakt in Valencia. De politie ziet hen als directe verdachten van de moord. Dinsdag werd het voorarrest van de derde verdachte, de 36 jarige Juan Cuenca, al verlengd. Hij heeft mogelijk een zakelijk conflict gehad met het Nederlandse stel. Cuenca is de voormalig manager van de volleybalclub in Murcia. NOVUM

Woordenboek

Eindelijk een Frans woord voor tongzoen

Parijs. - Frankrijk beschikt eindelijk officieel over een woord voor tongzoenen. Het woordenboek Petit Robert heeft het werkwoord ‘galocher’ – zoenen met tongen – opgenomen in zijn nieuwste editie. Opmerkelijk genoeg hebben de Fransen nooit een woord gehad voor de liefdevolle tongenstreling. Ze waren daarom voorheen genoodzaakt terug te vallen op beschrijvingen als ‘langdurig binnensmonds kussen’, maar dit soort klinische definities behoren nu tot het verleden. Opvallend genoeg is het Engelse woord voor tongzoen ‘French kiss’. AP

Zweden

Vrijheid van fotografie aan banden

Amsterdam. - In Zweden gelden vanaf 1 juli strengere regels voor het maken van foto’s en filmpjes van personen. De nieuwe wet is bedoeld om het verspreiden van foto’s tegen iemands wil via internetdiensten tegen te gaan. Er mogen op straat, in de tuin of op privéfeestjes geen foto’s of filmpjes worden gemaakt zonder toestemming van de betrokkenen. Mensen die tegen hun wil op foto’s komen te staan, krijgen meer mogelijkheden om de fotograaf aan te klagen. Op overtreding staat een boete of een celstraf van maximaal twee jaar. Op Zweedse scholen gold al langer een fotografie- en filmverbod om de privacy van de kinderen te beschermen. Voor nieuwsgaring door journalisten en persfotografen wordt een uitzondering gemaakt. nos